חיפוש
חיפוש

ריפוי בעיסוק

מהו מקצוע הריפוי בעיסוק?

מקצוע הריפוי בעיסוק הינו תחום טיפולי רחב ונוגע בתחומים רבים. מטרת העל של מקצוע הריפוי בעיסוק היא לאפשר ולעודד השתתפות בפעילות משמעותית בחיי היומיום. בגיל הרך ובתינוקות בפרט הטיפול מתייחס לפעילויות כגון: אכילה, שינה, חקירת משחק, משחק ולמידה, קשר ותקשורת עם האחר ועוד. ניתן דגש על מיומנויות סנסו-מוטוריות, ויסות חושי, תפקוד תפיסתי ותקשורתי, ומיומנויות מוטוריקה עדינה וגסה.

מתי פוגשים את המרפאה בעיסוק?

ישנן פגיות אשר המרפאה בעיסוק הנה חלק מהצוות הפרא רפואי של הפגיה. המרפאה בעיסוק בפגיה מעניקה הדרכה על קריאת שפת הגוף של הפג, מערכות החישה, התפתחות ומנחים המעודדים התפתחות ותקשורת. כמו כן, ניתנת הדרכה לגבי מעבר מאכילה בזונדה

לאכילה דרך הפה – כל זאת תוך מתן דגש רב על וויסות הפג במהלך השהות בפגיה ולפני היציאה הביתה. המרפאה בעיסוק הינה חלק אינטגראלי מהצוות הפרא רפואי במכון להתפתחות הילד ותפגשו אותה כחלק מהמעקב של ילדכם.

מי מפנה למרפאה בעיסוק ובאילו מקרים?

את ההפניה למרפאה בעיסוק תקבלו מהרופא ההתפתחותי או מהנוירולוג העוקב אחר ילדיכם.

יחד עם זאת, רצוי להכיר את תחומי העיסוק של המרפאה בעיסוק ובמידה ואתם חושבים כי היא יכולה לתרום לילדכם – עליכם לבקש הפניה ייעודית מהרופא, גם אם לא הוצעה על ידו. ניתן להגיע למרפאה בעיסוק בכל גיל של ילדכם. ידוע כי בתינוקות שנולדו פגים רואים שכיחות רבה יותר של קשיים בויסות החושי, קשיים באכילה, עיכוב בהתפתחות במוטוריקה גסה ועדינה עם השפעה על איכות השינה, האכילה, חקירת משחק, משחק ולמידה ותקשורת.

כיצד נזהה קושי בויסות החושי?

להבדיל מקשיים מוטורים אשר יכולים להימדד באופן כמותי, הרבה פעמים מיוחסים הקשיים בויסות החושי לאופיו של התינוק, בשל המגוון הרב של הקשיים והמופע השונה בין תינוק לתינוק, כגון: רגישות רבה יותר למגע, לבדים או מרקמים מסוימים, לתנועה, לאור ולרעש. קשיים אלה עלולים להראות תמונה של תינוק נרגן, עם התפרצויות בכי שקשה להרגיען או

לחילופין תינוק שישן הרבה מעבר למצופה כחלק מההתמודדות שלו עם הרגישות. ישנם כלים לעזור לתינוק שחווה רגישות שכזו ולמשפחתו. באם אתם, כהורים, חשים כי ילדכם בוכה הרבה ולא תמיד יודעים מדוע, מאוד רגיש לרעש, בוכה במקלחת, בזמן האוכל, כאשר מזיזים אותו, ברכב או בעגלה, כשמחליפים לו חיתול, בררן באוכל, אוכל לעיתים תכופות או שאינו מעוניין לאכול בכלל, מתקשה להירדם, ישן ביום וער בלילה או ישן הרבה מעבר למצופה בגילו המתוקן – יתכן כי קיים קושי וכדאי להתייעץ עם מרפאה בעיסוק שתאבחן את המקור לקושי ותיתן הדרכה לדרכי התמודדות והקלה על ילדכם ועליכם.

האם גם פג בן מספר שבועות משחק?
האם המשחק אינו שייך לילדים גדולים יותר?

הלמידה והחקירה על העולם מתרחשות מהמפגש הראשון של הילד עם העולם ואף לפני כן.

ילדים לומדים דרך משחק אשר מושפע מגורמים רבים אשר תורמים להתפתחות וללמידה. כאשר קיים עיכוב בהתפתחות, עלול גורם זה או אחר להשפיע על המשחק ובעקיפין על הלמידה וההתפתחות. רמת המשחק והחקירה משתנה עם הגיל; כבר בגיל מתוקן של כחודש וחצי- חודשיים אנו נראה תנועות לא מכוונות של התינוק לעבר צעצוע המלוות במבט שלו, התינוק יזיז את הצעצוע או יגרום לו להשמיע רעש, ילמד שהתנועה שביצע גרמה לכך ובהמשך התנועה תהפוך למכוונת. התינוק מכניס חפצים רבים לפיו, דבר שמצריך הקפדה יתרה על בטיחות אך ע"י הכנסת החפצים לפה הוא חוקר את העולם שסביבו באמצעות הרגשת מרקמים, צורות ועוד. בהמשך, המשחק הופך להיות תקשורתי יותר ומכוון לאחר.

במידה ויש עיכוב בהתפתחות המוטורית – הגסה או העדינה וביכולת הוויסות החושי, יתכן ונראה קושי גם במשחק – הילד יתקשה לתפעל חפצים או לנוע כדי לחקור ולשחק, ימנע מלגעת במרקמים מסוימים בשל חוסר נעימות וכך בעצם לא יתנסה ולא יחווה את העולם כמצופה מתינוק בגילו המתוקן. על כן, חשוב לעקוב אחר יכולת המשחק והחקירה של ילדכם: האם הוא עוקב אחר משחקים כגון אוניברסיטה או משחקים שאתם מציגים בפניו, האם בגיל

מתוקן של 4 חודשים מתחילה הושטה של יד לעבר משחק, אחיזה והעברה מיד ליד, הכנסה של המשחק לתוך הפה, האם יש נטייה לצבעים מסוימים של משחק, הימנעות מסוגים שונים כגון משחקים מאירים או מרעישים, משחקי פלסטיק לעומת בד וכו'? במידה וילדכם אינו מגוון במשחק או מתעכב באחת מהפעולות הר"מ ייתכן כי קיים קושי וכדאי להתייעץ עם מרפאה בעיסוק.

כיצד ניתן לעזור בקושי באכילה?

בשל ההתערבויות הרבות שחלק מן הפגים עוברים בתקופת חייהם הראשונה והקשורות לאזור הפה כגון אינטובציות והכנסת זונדה – הם מפתחים רגישות באזור זה המקשה על האכילה. בנוסף, לעיתים קיימת חולשה סביב הפה, קושי בסנכרון בליעה ונשימה וזמני ארוחות ארוכים. לקשיים הללו המרפאה בעיסוק יכולה לתת הדרכה שתקל על ילדכם ותמנע קשיי אכילה עתידיים, ועל כן, כבר מהשלב הראשון בו אתם מזהים קושי הקשור לאכילה כדאי להתייעץ עם מרפאה בעיסוק.

לסיכום

הרבה מהפגים מתפתחים באופן תקין ללא קשיים, אך חלקם יחוו קשיים בתחומים מסוימים. קשיים אלה ניתנים לטיפול ואף למניעה ועל כן חשוב להיות עם "היד על הדופק" בכל הנוגע להתפתחות, בכל צירי ההתפתחות ולא רק לגבי ההתפתחות המוטורית. במידה ואתם מזהים כי ילדכם מתקשה ליצור קשר עין, אינו מפתח הושטה מכוונת, מראה העדפת צד, נרגן או לחילופין ישן הרבה לגילו המתוקן, מתקשה בעיצוב מעגלי שינה וערות ומחזורי אכילה, אינו מכניס חפצים אל פיו, אינו מכניס את ידיו או כפות רגליו (בהמשך) לפיו, מראה התעניינות נמוכה בסביבה ועוד סימנים שכהורים אתם תזהו באופן המדויק ביותר אצל פגיה, יש

לפנות למכון להתפתחות הילד ולבקש להתייעץ עם מרפאה בעיסוק.

מידע חשוב להורים

הפרוייקטים שלנו

בוט לה"ב
he_IL
דילוג לתוכן