תמיכה בהורים לפגים לאורך מעגל החיים
לידת פג היא מסע מאתגר שמלווה את ההורים לאורך כל חיי ילדם. מרגע הלידה ועד לבגרותו של הפג, ההורים זקוקים לתמיכה מקצועית, רגשית וחברתית על מנת להתמודד עם האתגרים הייחודיים להם.
הריון בסיכון: חיזוק ותמיכה
הריון בסיכון, במיוחד כשיש חשש ללידה מוקדמת, הוא שלב רגיש שמצריך ליווי צמוד ותמיכה. במקרים כאלה, עמותת לה"ב מציעה קבוצות ייעודיות כמו "לה"ב איתכן כבר בהייריסק". קבוצה זו הוקמה עבור נשים שנמצאות כעת במהלך היריון בסיכון, ואשר בסכנה ללידה מוקדמת. הקבוצה היא המקום להעלות שאלות (קונקרטיות וטיפשיות וגם גדולות וחשובות), וגם המקום להעלות צרכים, פחדים וחששות.
את הקבוצה מלוות מתנדבות מעמותת לה"ב, שגם אמהות לפגים. מאחלות לכן לידה במועד, אבל גם אם לא -אנחנו כאן.
פעם נוספת כאן? בשבילך הוקמה הקבוצה "לקראת ובהריון אחרי פגות".
הקבוצה הוקמה מתוך הבנה שמי שחוותה לידה מוקדמת ואימהות לפג/ים, מגיעה לתכנון ההיריון הבא ולהריון עצמו כשכל החוויות הללו מלוות אותה.
לפעמים עצם המחשבה על כניסה להריון מציפה בזיכרונות ופחדים, ועולה הצורך לחלוק בהם עם מי שתבין.
אז הנה, יש פה מקום להתייעץ אחת עם השנייה, לאוורר את הפחד, לדבר את המשאלה שהפעם יהיה אחרת.
התחלה: התמיכה בפגייה
בפגייה, ההורים מתמודדים עם תחושת חוסר אונים, לחץ ופחד מהלא נודע. במצב זה, תמיכה רגשית היא חיונית. אנשי מקצוע כמו עובדות סוציאליות ויועצות הנקה עוזרים להורים להתאקלם ולהבין את המצב הרפואי של ילדם. העמותה מציעה קו חם ותמיכה טלפונית, לצד קבוצות פייסבוק ו-WhatsApp המחברות הורים עם הורים אחרים שחווים חוויות דומות. לכל פגיה קבוצה משלה. בנוסף, קיימת קבוצת תמיכה לכל הקשור בשאיבת חלב ומעבר להנקה. וגם קבוצה נפרדת לאבות לפגים וקבוצה נפרדת לאימהות לפגים.
בבית: חיים אחרי הפגייה
לאחר השחרור מבית החולים, מתחיל שלב ההתמודדות בבית. הורים נדרשים לנהל את התיק הרפואי של הפג, לעקוב אחרי ההתפתחות באמצעות מעקבים, טיפולים ובדיקות.
קבוצות תמיכה מספקות מידע על זכויות וייעוץ מקצועי, וכן חומרים המותאמים לצרכים ההתפתחותיים של הילד, כמו חוברת ההדרכה של עמותת לה"ב.
בנוסף לזאת, לכל אזור בארץ יש קבוצה – עפ"י בוגרי פגיות באזורים השונים.
ילדות: התמודדות עם פערים התפתחותיים
בשלבי הילדות, הורים לפגים מתמודדים לעיתים עם עיכובי התפתחות, קשיים בלמידה או התמודדות חברתית. קבוצות ההורים הופכות לקהילה תומכת, כמו למשל קבוצה להורים לפגים המתמודדים עם שיתוק מוחין, או קבוצה להורים לפגים שמאובחנים עם אוטיזם, ואנשי מקצוע עוזרים להורים לחזק את ביטחונם ולהבטיח לילדים הזדמנויות שוות.
עמותת לה"ב מהווה גורם תמיכה משמעותי לכל אורך הדרך, עם פרויקטים מגוונים המותאמים לכל שלב במעגל החיים של הפג והוריו. השירותים והכלים שמציעה הקהילה תומכים בחיזוק ההורים, כדי שיוכלו להעניק לילדיהם את הטוב ביותר.