השהות בפגיה
מבנה הפגיה וההתנהלות בה
הפגיות בארץ מורכבות בדרך כלל ממספר חדרים. הטיפול בפגים שמצבם קריטי יותר נעשה בטיפול נמרץ, והטיפול בפגים הגדולים או היציבים יותר נעשה בחדרי ההמשך. בטיפול נמרץ אמור להיות מספר מועט יחסית של פגים תחת השגחה של כל אחות, בשל הצורך במעקב צמוד. יהיו מקרים שבהם יבקשו מכם לעזוב את החדר עקב קבלה של פג חדש, טיפול בפג שלכם או טיפול באחד משכניו לחדר. אנא הישמעו להוראות הצוות ואל תהוו נטל ברגעים קשים אלו. אם אתם חשים רצון וצורך להישאר לצד ילדכם במהלך כל טיפול שהוא, זוהי זכותכם וביכולתכם להעביר את המסר לצוות המטפל באופן נעים – אך ברור.
בחדרי ההמשך יש יותר פגים באחריותה של כל אחות, כיוון שהטיפול הוא על פי רוב פחות תובעני ודחוף. חדר זה הוא תחנה נוספת לקראת שחרורכם. השתדלו להסתכל על ילדכם ולא על המוניטור. לפעמים המוניטור אינו מודד נכון מסיבות שונות (הילד זז, האלקטרודה זזה וכד'), והיצמדות למוניטור גורמת ללחץ שעשוי להיות מיותר. הצוות הרפואי יודע "לסנן" את הקולות והצפצופים, ולהגיב בהתאם. לכם נותר רק להסתכל אם צבע העור של הילד תקין, ואם הוא מתנהל בצורה תקינה.
ההורה בפגיה
תקופת הפגיה מציבה את ההורה בפני התמודדות לא פשוטה, מלאה רגשות אשמה, הדחקות ובכי. עם זאת, כל אדם מגיב אחרת למצב וחווה אותו בחומרה כזו או אחרת. אם אתם חשים שאינכם מצליחים להתמודד, זקוקים לתמיכה או חיזוק, אל תהססו לשוחח על כך עם העובדת הסוציאלית בפגיה או עם פסיכולוג. אין ספק שאתם עוברים את אחת התקופות הקשות בחייכם, לכן, אל תתביישו בצורך לדבר, לחלוק ולספר.
היו שהשוו את השהייה בפגיה לנסיעה ברכבת הרים, לפעמים היא למעלה ולפעמים היא למטה ואין שום דרך לחזות מראש את הסיבוב הבא. נסו לשמור תמיד על אופטימיות. זה יעזור גם לפג/ה וגם לצוות הרפואי. זכרו, למרות שהשהות בפגיה אינה פשוטה, הביטו סביבכם. אתם מוקפים בצוות של רופאים, אחיות וסיעוד שנותנים את הנשמה ואת הלב. תמיד כדאי למצוא גם את הזמן לקרוא את אותם מכתבי תודה התלויים בד"כ במסדרונות הפגיה. באמצעותם תמצאו כי הורים רבים חוו חוויות לא פשוטות ושבראי הזמן, כל המאמץ והרגעים הקשים שאתם עוברים- משתלמים!
נסו לשאוב מידע מכולם: מהורים לפגים גדולים יותר, מהצוות הרפואי, מהתיק הרפואי, מדף המעקב, מהקו החם, קבוצות התמיכה באינטרנט ("הורים לפגים הקבוצה הרשמית | עמותת לה"ב" בפייסבוק, דף "עמותת לה"ב – למען הפגים בישראל" בפייסבוק) וכמו כן, מאתר האינטרנט של העמותה. ככל שתדעו יותר, כך תבינו יותר. יש משפטים קבועים שהסביבה נוטה לומר בעקבות לידת פג. אל תשכחו שהסיטואציה קשה גם לסובבים אתכם והם לא יודעים בדיוק איך לעזור ומה לומר. אל תשפטו אותם בחומרה על דברים שיאמרו, אך רצוי לשמור על ריחוק מסוים מאנשים שיוצרים אצלכם תחושות שליליות בזמן כזה. הדבר החשוב ביותר כרגע הוא הפג, כל השאר יכול להידחות לזמן מאוחר יותר.
לידת פג היא אירוע טראומטי לנפש, ופעמים רבות גם לגוף. מצבה הפיזי של יולדת שסבלה מרעלת היריון קשה או ששכבה שכיבה ממושכת בשמירת היריון שונה ממצבה הפיזי של יולדת רגילה. סננו מבקרים בקפדנות, ונסו לשמור על כוחות להמשך הדרך המתישה הרצופה בדיקות רבות, מעקבים וחיסונים מיוחדים (על כל אלו תוכלו לקרוא בפרקים הבאים). במידה ואין ליולדת אפשרות להגיע לפגיה (עקב זיהום, כאבים ועוד), ניתן וכדאי לבקש מבן הזוג או מהצוות לצלם את התינוק.
אל תתפלאו ואל תתביישו אם לא תחושו התאהבות מיידית בפגיה. אלו תחושות שעשויות ללוות גם לידה רגילה כשהתינוק שוקל שלושה ק"ג, ובוודאי שהן טבעיות כשהתינוק כל כך קטן ומחובר למכשירים רבים ובטח אם נשקפת סכנה לחייו. תחושה זו צפוייה להגיע בהמשך אך ניתן וכדאי לשוחח על כך עם אנשי מקצוע במידה ותחושו צורך בכך.
כדאי להכין "תיק פגיה". רצוי שזה יהיה תיק גדול שיכיל את כל אשר תזדקקו לו בזמן השהות בפגיה – ציוד הגיינה נשי (לאחר הלידה), אביזרי שאיבה, סבון כלים במידת הצורך, אוכל ושתייה וחומר קריאה לזמן השאיבות.
בבתי החולים הממשלתיים הורים לפגים זכאים לקבל פטור מלא מתשלום עבור החניה. ייתכן וגם בתי חולים נוספים מאפשרים סידורי חניה מיוחדים. בררו זאת עם הצוות המטפל שיפנה אתכם לגורם המתאים בבית החולים.
הצוות הרפואי ואתם
במהלך השהות בפגיה אתם נחשפים לרופאים ולאחיות שעובדים תחת עומס עצום ומצילים חיים. לאור המצב הרגיש שנוצר, איגדנו עבורכם כמה עצות על מנת להקל על האינטראקציה שלכם עם הצוות הרפואי והסיעודי:
למרות העומס, כאשר עולה בראשכם שאלה באשר לתינוקכם, נסו לקבל מענה מהצוות הרפואי והסיעודי. במידה והצוות עמוס, קבלו זאת בהבנה, רשמו לעצמכם את השאלה אם צריך ופנו אליהם כאשר יתפנו.
קחו בחשבון כי לא ניתן יהיה להבין את כל הנתונים והעובדות ללא רקע רפואי בכלל ורקע ברפואת פגים (נאונטולוגיה) בפרט.
אנא זכרו, כי להיכרותכם עם תינוקכם, חשיבות רבה. למרות שפע המידע המצוי בידי הרופא ו/או האחות המטפלים, ישנם פרטים שרק אתם תדעו או תזכרו על תינוקכם ולעתים פרטים אלה חשובים מאוד; למשל הרופא ידע מה כמות המזון שתינוקכם קיבל בארוחה האחרונה, אבל לא תמיד ידע מתי העלו את הכמות בפעם האחרונה.
במידה וישנה התנהגות חריגה או תופעה לא רגילה שאתם מבחינים בה אצל תינוקכם, עדיף לעדכן את הצוות הרפואי מאשר לשמור את המידע לעצמכם.
מומלץ לקרוא את המידע הרפואי של תינוקכם אשר מאוגד בשני תיקים:
התיק הרפואי (עליו אמונים הרופאים).
התיק הסיעודי (עליו אמונות האחיות).
שימו לב: המידע הרפואי נגיש לכם מכוח חוק זכויות החולה, התשנ"ו-1996. לעתים, העיון אפשרי רק בנוכחות הצוות הרפואי, בד"כ על מנת לקבל הבהרות לדברים שאינם נהירים לכם ולמנוע אי הבנות ובעיות לשווא. על כן, אנו ממליצים לברר מהם נהלי הפגיה באשר לאופן העיון בתיקים.
במידה ומדובר באישפוז ממושך בפגיה, מומלץ לבקש לדבר עם פיזיותרפיסטית ומרפאה בעיסוק מהמחלקה במהלך האשפוז וכן לפני השחרור, על מנת להתייעץ לגבי הדרך הנכונה להרים את הפג ולהשכיבו. באשר לשהות מחוץ לפגיה, מומלץ להתייעץ האם ניתן להשתמש במנשא, ואם כן, באיזה מנשא, כל זאת בהתאם למצבו הרפואי של תינוקכם.
ניתן להתקשר לפגיה בכל שעות היום והלילה (מלבד בזמני ביקור רופאים). יתכן שהזמן שבו התקשרתם הוא זמן קבלת פג חדש או עזרה ראשונה, לכן התאזרו בסבלנות ובמידה ולא עונים לשיחתכם, נסו להתקשר שוב מאוחר יותר וגלו הבנה.
במידה ואתם לוקחים חלק בטיפול בתינוקכם כמו למשל החלפת חיתול, אנא וודאו עם האחות כי היא מודעת לכך שאתם מטפלים בו ושאין מניעה מלעשות כן. למשל, אתם מעוניינים להחליף חיתול אולם דווקא באותו רגע היא התכוונה לערוך בדיקות דם. חשוב שתהיו מתואמים.
במידה ואתם מעוניינים להחזיק את תינוקכם בשיטת ה"קנגרו" (ראו פירוט בהמשך), אנא וודאו כי הצוות הרפואי והסיעודי מסכים לכך. עשו הכל בתיאום איתו.
אתם והצוות הרפואי חולקים זמן רב יחד, אנו מזכירים שהצוות תמיד ישמח לשמוע שאתם מעריכים את הטיפול המסור שתינוקכם מקבל, במידה וזוהי תחושתכם.
כאשר מבקשים מכם לצאת מהפגיה, תהא הסיבה אשר תהא, השתדלו לגלות הבנה. לכל פגיה יש את הנהלים שלה באשר למקרים בהם ההורים מתבקשים לצאת: כמו למשל בעת קבלת פג חדש לפגיה או הכנסת צינור הנשמה (אינטובציה) לפג אחר. מאחורי כל נוהל עומד שיקול הגיוני שנועד להקל על תפקוד הצוות ולהביא להצלחתו או לשמור על צנעת הפרט. גם אם באותו הרגע אתם ממש רוצים להישאר עם תינוקכם, אנא צאו ברגע שמבקשים מכם ואל תתעכבו.
על- פי רוב, ישנו עומס רב בפגיות. גם אם צפוף ולא נעים, אנא גלו הבנה כלפי הצוות הרפואי והסיעודי. כאשר מבקשים מכם לזוז מעט על מנת לאפשר גישה של איש צוות לתינוקכם או לפג השכן, שתפו פעולה.
היגיינה ופרטיות
פגים הינם פגיעים ביותר ועלולים להדבק בקלות במחלות ובזיהומים. על כן, הפגיות מקפידות במיוחד על כללי היגיינה, ביקור ופרטיות, בכדי לחשוף את הפגים למינימום ההכרחי של אנשים, מחלות וזיהומים העשויים להגיע מבחוץ. בידקו מה הם נהלי הפגיה לגבי ביקורים והקפידו עליהם. הנהלים נקבעו מתוך היגיון ולאחר מחשבה, בעיקר עקב סכנת ההידבקות במחלות זיהומיות שבפניה ניצב הפג שלכם ופגים אחרים.
השתדלו להקפיד על נהלי הביקור שנקבעו ובחלוף הזמן ייתכן שיתאפשר ביקור מעגל רחב יותר של בני משפחה. כל זאת, בתיאום עם הצוות כמובן. אנא שימרו על פרטיות והיגיינה של פגים אחרים, כפי שתרצו שישמרו על שלכם. הימנעו מלעצור ולשוחח ליד אינקובטור שכן, מומלץ שלא לגעת או להעביר ביניכם חיתולים או שאר אביזרים אישיים.
כשאתם נמצאים בפגיה, רחצו וחטאו את ידיכם על פי נהלי המחלקה בכל הזדמנות. זיהום הוא אחד האויבים הגדולים של הפגים, ועל ידי רחיצה/חיטוי הידיים אנו מורידים את רמת הסיכון לזיהום. הקפידו על סביבה נקייה ככל שניתן סביב האינקובטור.
שמרו על הניקיון! חיים תלויים בכך!
הטיפול שלכם בתינוק
על פי מצבו של הפג, בשלב מסוים, הצוות יהיה מעוניין לשתף אתכם בטיפול השגרתי בו (רחצה, מדידת חום, החלפת חיתול, האכלה וכדומה). זה הוא גם תנאי הכרחי לשחרור. וודאו כי הנכם בטוחים שאתם עושים את הדברים כהלכה, אל תחששו לבקש הדרכה, הכוונה וסיוע נוסף בפעולות אלו. גם אם טרם הודרכתם, באם אתם מרגישים מוכנים, הנכם יכולים להציע לעזור לצוות בטיפול בילדיכם. ברוב המקרים הצוות יעריך את רצונכם, וייתן לכם עוד ועוד תפקידים על פי מידת הנכונות שלכם, בשילוב הערכת היכולת שלכם ומצבו הרפואי של ילדכם.
כל דבר שאתם עושים למען ילדיכם, הינו תחילת הטיפול בו: החזקת המזרק ממנו הוא אוכל, בניית המצע עליו הוא שוכב, דאגה למגירה מלאה בציוד נחוץ, סטריליזציה למוצץ – פעולות אלו ניתן לרוב לבצע כבר בימים הראשונים בפגיה.
שתפו את הצוות בנכונותכם לבצע פעולות אלה. הפגיה הינה כמו סטאז' להורות, בעיקר אם זהו ילדכם הראשון. שאבו מידע על ביצוע פעולות הטיפול והתנסו בכך עד כמה שאפשר. כך, תגיעו לזמן השחרור בטוחים ורגועים יותר בתפקודכם בבית עם התינוק.
הורים לתאומים ושלישיות
אתם לא לבד! לחלק מכם זוהי החוויה ההורית הראשונה. לא זו בלבד שזו חוויה מרגשת ומדהימה בפני עצמה להיות הורים, הרי שעבורכם היא כפולה ואולי אף משולשת! והנה אתם עושים את צעדיכם הראשונים כהורים לתאומים או שלישייה, אך אתם נמצאים בפגיה.
זוהי בהחלט סיטואציה לא פשוטה ויש לנו מספר רעיונות עבורכם על מנת להקל את השהות שלכם ושל התינוקות שלכם:
השתדלו לא להשוות בין התינוקות שלכם. לכל תאום או בן/בת לשלישייה יש את הנתונים הרפואיים שלו ואין מקום להתחיל להשוות ביניהם.
הקפידו לשטוף ידיים ולהחליף חלוק כאשר אתם עוברים מתינוק אחד לשני (או לשלישי…). ישנה חשיבות רבה לרחיצת הידיים ולהחלפת החלוק, על מנת למנוע זיהומים.
מומלץ לשיר לתינוקות שלכם. אם כבר שרים, אז ששניהם / שלושתם ייהנו…
לא תמיד התינוקות שלכם ישהו באותו מרחב או באותו החדר בפגיה. זה בהחלט לא פשוט. יחד עם זאת, גלו הבנה והשתדלו לחלק את זמן שהותכם באופן שנראה לכם המתאים ביותר. טבעי לחוש רגשות אשם ברגעים אלה, ואם אתם מרגישים צורך, התייעצו עם העובדת הסוציאלית בפגיה או עם פסיכולוג.
השתדלו לדאוג שבחלק מזמן שהותכם בפגיה, ישהה איתכם בן משפחה נוסף בהתאם למדיניות הכנסת בני משפחה בפגיה (בדקו האם מותרת כניסת סבים וסבתות). שהות של בן הזוג או בן משפחה עשויה להקל מאוד על ההרגשה כי אתם לא לבד עם התאומים / שלישייה.
לאם ששואבת חלב לתאומים / שלישיות: ראשית, כל הכבוד! שנית, במידה ואת חשה מחסור בכמות החלב התייעצי עם יועצת ההנקה של הפגיה באשר לתמציות להעשרת החלב. נטילתן (לאחר ייעוץ עם רופא כמובן) עשוייה לשפר את תפוקת החלב ולהקל עלייך. במידת הצורך, בדקו עם הצוות הרפואי או באתר העמותה האם אחד או יותר מילדיכם עומד בקריטריונים של קבלת תרומה של חלב אם מבנק החלב הלאומי.
בכל שאלה או בעיה, תמיד תוכלו לפנות לקבלת תמיכה בקו החם שמספרו: 03-9533935.
בפגיה – שאלות תשובות
בתקופת הפגייה עולות המון שאלות, מתעוררים חששות רבים ותהיות אין ספור…
מובאות בזאת מספר של שאלות ותשובות על מנת לסייע ולתת מענה ראשוני בנושא.
נשמח לשמוע הצעות לנושאים נוספים שחשבתם שחסרים באתר.
מי רשאי לבקר בפגייה?
עקרונית- עקב הפחד מזיהומים- רק אבא ואמא.
מעשית- פגיות רבות מאפשרות כניסות בתדירות משתנה לאחים ואחיות, ולסבים וסבתות.
יש לברר את מדיניות הפגייה ולהבין שסירוב בנושא אינו שרירותי אלא נועד להבטיח את שלום ילדינו.
האם אני יכול להתעקש ולהשאר בחדר בזמן טיפול בילדי?
לפי חוק זכויות החולה הינך נחשב לאפוטרופוס של הפג ואתם זכאים ללוות את ילדיכם בפרוצדורות הרפואיות.
זאת להוציא מקרים בהם הצוות חושב כי נוכחותכם עלולה להפריע לפעולה התקינה או שבאותה שעה מתבצעת פעולה בפג אחר ועקב צנעת הפרט הצוות מבקשכם לעזוב.
אבל ככלל- הינכם האחראים על ילדיכם ובדרך כלל תורשו להישאר לצידו.
האם אני זכאי לסידור חנייה בבית החולים?
ישנה חובה על כל בתי החולים הממשלתיים לאפשר חניה חינם חלוטין,
אולם בתי החולים שבבעלות קופת החולים הכללית אינם כפופים לחובה זו.
לרוב- יש לפנות לעובדת הסוציאלית בנושא.
מה חשיבות השמירה על ההגיינה בכניסה למחלקה?
היגיינה הינה הנושא החשוב ביותר בפגייה כיוון שזיהומים הינם האויב מספר אחד של ילדינו.
עליכם לשמור מכל משמר את הוראות צוות הפגייה בנושא רחיצת ידיים, לבישת חלוקים ועוד.
כמו כן נושא הגבלת כמות וסוג המבקרים הינו משמעותי גם כן.
האם אני יכול לדרוש העברה לפגייה אחרת?
במידה ומסיבה מסוימת אינך רוצה שילדך ימשיך להיות מאושפז בפגייה הנוכחית הינך יכול לדרוש העברתו לפגייה אחרת כל עוד ניתן להעבירו מבלי לפגוע במצבו הרפואי.
על מנת לעשות כן הינך זקוק לפגייה אשר תסכים לקבל את ילדך (עליך ליצור עימם קשר בעצמך ולבקש) ולאחר מכן- הינך זקוק לאישור (בע”פ או בכתב) של מנהל הפגייה אליה הינך מעונין להעביר ולהעבירו למנהל הפגייה הנוכחי.
במידה והינך נתקל בבעיות בנושא אל תהסס לפנות לעמותת לה”ב
מה זה "קנגורו" ואיך אני יכול לעשות?
הקנגורו הינה שיטת טיפול הורית שנתגלתה עקב מחסור באינקובטורים בקולומביה ושימוש בהורה כאינקובטור "אנושי".
כך התגלה כי מגע בין גוף לגוף משפר באופן ברור את המדדים של הילוד וברחבי העולם המערבי התחילו להכניס את הטכניקה הזו בנוסף לטיפול המסורתי.
בישראל- רוב הפגיות ורוב האחיות תומכות בטיפול ה”קנגורו” אך עדיין יתכנו מקרים של התנגדות עקב בורות או חוסר הבנה.
במקרים אלו אנו ממליצים לכם לחשוף את האחות/רופא לנתונים אותם הוא אינו מכיר ובכך לשפר לא רק את הטיפול בילדיכם אלא גם בבאים אחריו. נשמח לסייע עם מידע בנושא.
מתי נשתחרר הביתה?
זוהי כמובן "שאלת מיליון הדולר"
ראשית– זיכרו כי כל ילד הינו ייחודי ואם ילד אחד השתחרר בתנאים מסוימים אין זה אומר דבר על ילד שני.
שנית– ישנם תנאים בסיסיים שעל הילד למלא והם:
א. נשימה עצמאית
ב. שמירה על חום גוף
ג. אכילה עצמאית
שלישית – ישנם תנאים שעל משפחת הילוד למלא, ואלו הם:
א. יכולת טיפול בסיסית (החלפת חיתול, האכלה, רחצה)
ב. יכולת טיפול ספציפית- לפי דרישות הילוד ישנן פגיות בהן על מנת להשתחרר על המשפחה להציג את כיסא הבטיחות איתו יוציאו את ילדם מבית החולים.
על פי רוב- מענה על דרישות אלו מתרחש סביב שני ק”ג משקל וסביב השבוע ה-37 להריון (כביכול).
כמובן שיתכנו תנודות במשקל ובשבוע הלידה עקב מצבם הייחודי של המשפחה, הילוד- וכן לעיתים עקב צרכי הפגייה.
האם אני זכאי לראות את התיק הרפואי של ילדי?
על פי חוק זכויות החולה הינך זכאי לראות את תיקו הרפואי של ילדך.
ברוב המקרים תתבקשו לקבוע פגישה עם רופא בכיר על מנת לצפות בתיק וזאת על מנת למנוע אי הבנות שעשויות לעלות עקב הלשון הרפואית בה מנוסח התיק.