מה חשוב לדעת על תזונת פגים
במהלך האשפוז בפגיה ילדיכם מקבלים הוראות חדשות להזנה בכל יום, בהתאם למצבם הבריאותי ובהתאם ליכולת שלהם, לפי הנחיית הרופאים.
כאשר הנכם משתחררים, המעקב כבר אינו צמוד כבפגייה אך הצרכים והיכולות של ילדיכם שונים מאוד זה מזה ועל כן אין הנחיות גורפות הנכונות לכלל הפגים המשוחררים.
עם זאת, ישנם קווים מנחים אשר יכולים לסייע מאוד ולהפחית את הדאגה סביב נושא התזונה:
- במכתב השחרור לרוב יהיו הנחיות עבור הימים/השבועות/המשקלים הראשונים, והנחיות אלו הן ההנחיות הקובעות עבור זמן זה.
- יש חשיבות למעקב מדדים מעבדתיים ולמעקב גדילה (משקל/גובה/היקף ראש) מסודר בטיפת חלב ואצל הרופא המטפל, התפתחות הילד, לפי הנחיות הפגייה.
במידה ואפשרי, חלב אם הינו התזונה המומלצת לפגים אשר משגשגים היטב
- הנקה: בניגוד לפגייה, בבית אין צורך בשקילה לפני ואחרי הנקה. המעקב פחות צמוד, במידת הצורך ניתן וכדאי להתייעץ עם יועצת הנקה מוסמכת ובעלת ניסיון בפגים.
- במקרים מסוימים יינתנו הנחיות בשחרור להעשיר חלב אם בתוסף מיוחד, HMF, human milk fortifier, אותו ניתן לקנות ישירות מהחברה (מיד ג'ונסון, טלפון: 1-800-226470) או להזמין דרך בית המרקחת (סימילאק), בהמלצת רופא (יש לקחת בחשבון כי תוסף זה יקר, ואין השתתפות קופות החולים. כדאי להשוות מחירים לפני הקניה).
עבור פגים שאינם ניזונים מחלב אם/ חלב אם מועשר
- עבור פגים אשר משקלם מתאים לגיל המתוקן, הם משגשגים היטב ואין המלצה מיוחדת, ניתן להזין בתחליף מזון לתינוקות (תמ"ל) רגיל.
- לפגים המשתחררים במשקל שאינו מתאים לגיל המתוקן או זקוקים להעשרה מסיבות אחרות מומלץ להשתמש בתמ"ל המשך מיוחד לפגים לאחר השחרור (סימילאק ניאושור/ מטרנה סנסיטיב המשך לפגים) עד גיל כ-6 חודשים או במידת הצורך עד גיל 9-12 חודשים, בהתאם להמלצת הצוות המטפל.
עבור פגים להם מומלץ "האכלה לפי דרישה" (חלב אם/ חלב אם מועשר/ תמ"ל)
- כאשר אין יותר המלצות מיוחדות בנוגע לשעות האכלה (האכלה כל 3-4 שעות וכד') וניתן להאכיל לפי דרישה, כדאי להתחיל להכיר את איתותי הרעב והשובע של ילדיכם.
שלב זה עלול להיות מלווה בחששות מאחר והינו שלב בו השליטה בכמויות עוברת מההורה לתינוק. - מתן הארוחה עם התחלת איתותי הרעב, והפסקת הארוחה כאשר התינוק מראה סימני שובע (הפסקת אכילה, הפניית הראש מהבקבוק/שד, ניסיון להתרחק מהבקבוק/שד).
- על מנת להפחית את החששות ניתן לערוך מעקבי משקל מסודרים במרפאה/ טיפת חלב/ בעזרת דיאטנית. במקביל כדאי לשים לב האם תינוקכם חיוני, מגיב, ואין ירידה משמעותית בצורך בהחלפת החיתולים.
- האכלה בניגוד לרצונו של התינוק אינה מומלצת ואף עלולה להוביל לתוצאות לא רצויות.
במידה ועולה חשש לגבי כמות האכילה או קצב הגדילה, מומלץ להתייעץ עם רופא/ דיאטנית בקהילה אשר, במידת הצורך, יכולים לסייע בהעשרה של המזון ללא צורך בעלייה בכמויות.
טעימות מזון
- עבור פגים, ההנחיה להתחלת טעימות מזון בטווח הגילאים 4-6 חודשים אינה רלוונטית לעיתים קרובות. לרוב התחלת הטעימות תהיה יותר לכיוון הגיל המתוקן.
- אין להחליף ארוחה של הנקה/תמ"ל לפני גיל 6 חודשים (כרונולוגי או לכיוון המתוקן). טעימות הינן בכמות של עד 2 כפיות ביום (אפשר עם האצבע, לא חייבים כפית), בשעות הבוקר/צהריים, כל מזון חדש בנפרד ולפחות 3 פעמים לפני שבטוחים שאין תגובה אלרגית (אם ניתן מס' מזונות במקביל ותהיה תגובה, לא נדע לאילו מהמזונות!!!).
- כאשר אין הנחיות נגד, הסימנים למוכנות לטעימות הינם:
- שליטה על הראש (באחזקת התינוק ע"י ההורה/מטפל הראש אינו מתנדנד, הראש והגב העליון יציבים).
- הבאת הידיים לפה, הושטת יד אל חפץ והכנסתו לפה.
- הבעת סקרנות, חקירה ועניין לאכילה כאשר מקרבים מזון לפי התינוק באמצעות אצבעות ההורה/מטפל.
- התינוק מסוגל להעביר את המזון בפיו מצד לצד.
- עבור ילדים עם צרכים מיוחדים או עיכובים התפתחותיים שונים כדאי להתייעץ עם הצוות המטפל לגבי התחלת מזונות מוצקים.
בתיאבון,
יעל שמעיה, דיאטנית
פגיית מרכז רפואי העמק, עפולה
ומרפאת מעקב פגים במכון להתפתחות הילד,
שיבא תל השומר