בנק חלב אם | תרומת חלב אם
אנו מביאים את המידע בנוגע לבנק חלב האם, הקריטריונים לקבלת תרומת חלב אם והנהלים לשימוש בחלב אם. לפניות בנושא תרומת חלב אם יש לפנות למד"א על פרויקט בנק חלב אם חלב אם הוא המזון המיטבי לכל יילוד, ובמיוחד לפגים. כאשר אין היילוד ניזון מחלב אמו, ישנה עדיפות להזנה בחלב אם שאוב ומפוסטר מתורמת, המסופק על ידי בנק חלב אם מוסדר, על פני הזנה באמצעות תרכובות מזון לתינוקות. הזנה בחלב אם מבוקר מבנק החלב יכול למנוע תחלואה ותמותה, לקצר ימי אשפוז ולחסוך הוצאות הטיפול ביילוד. חלב אם מתורמות הוכח כיעיל במיוחד במניעת enterocolitis necrotizing) NEC). הבנק הלאומי לחלב אם של מד"א בפרוייקט משותף עם משרד הבריאות נפתח רשמית באוגוסט 2020 אך טרם הוסדרה הפעלתו הרציפה בתחילת 2021.
לצפיה בנהלים לשימוש בחלב מבנק חלב אם
נוהל שימוש בחלב מבנק חלב אם
לפניות בנושא תרומת חלב אם
התוויות למתן חלב אם
הבנק הלאומי לחלב אם של מגן דוד אדום
פרטי התקשרות:
רחוב המ"ג 7 ירושלים07-32630201 :פקס 07-32630200 :טלפון milkbank@mda.org.il
מי יכולה לתרום חלב אם?
תורמות חלב אמורות לעמוד בתנאים מיוחדים המבטיחים את כשירותן לשמש כתורמות חלב ואת בטיחות החלב הנשאב. תנאי הכשירות המינימליים כוללים עמודה בתנאי לתרומת דם, ועליהם נוספים תנאים המבטיחים את הכשירות לאורך זמן של האימא התורמת ואת בטיחות החלב הנשאב על ידי האימא. חלב התרומה עובר דרך ארוכה עד שהוא מגיע לתינוק הנזקק ולכן חשוב שישאב וישמר בתנאים מאוד קפדניים. הכללים האלה אינם מחייבים אותך כשאת שואבת לילדך. באותה מידה, את עלולה לגלות כי ישנן תנאי חיים המונעים ממך להיות תורמת החלב. כמובן שאין הדבר מצביע כי אינך יכולה להניק את ילדך או "שהחלב שלך אינו טוב", באותו אופן שאנשים בריאים וחיוניים אינם יכולים לעיתים לתרום דם, כך גם תורמות חלב. בכל מקרה של ספק על עמידתך בתנאים לכשירות כתורמת חלב, את מוזמנת לפנות אלינו ל: milkbank@mda org.il הקריטריונים המלאים לתרומת חלב אם מאתר מד"א מפורטים כאן
אוכלוסיית היעד המומלצת לקבלת חלב אם מתרומה
(מתוך חוזר ראש שירותי בריאות הציבור)
בעדיפות ראשונה
- פגים עד משקל 1500 גרם או פחות מ-32 שבועות גיל הריון
- תינוקות הסובלים מתסמונות של תת ספיגה ו/או אי סבילות לתמ"לים
- תינוקות הסובלים מתסמונות של ליקויים במערכת החיסון
- תינוקות הסובלים ממומים מולדים במערכת העיכול
- הוריות רפואיות נוספות לחלב אם על פי החלטת המנהל הרפואי של הבנק
בעדיפות שנייה
- פגים שאינם מפורטים לעיל
- כישלון בהנקה
- תינוק שנמסר לאימוץ או בלידת פונדקאית
- מחלת אם שמונעת הנקה
לחצו כאן לעיון בחוזר בנק חלב אם – ראש שירותי בריאות הציבור
הארכת חופשת לידה של אם לפג
יולדת שתינוקה מאושפז בבית החולים, או צריך להתאשפז שוב, לתקופה של 15 ימים לפחות במהלך חופשת הלידה, זכאית להאריך את חופשת הלידה במספר ימים השווה למספר ימי האשפוז ולכל היותר עד לתקופה של 20 שבועות.
- בתקופת ההארכה ניתן לקבל דמי לידה עד למספר הימים המקסימלי המפורט להלן:
- 20 שבועות נוספים, אם היולדת זכאית לתשלום דמי לידה עבור 15 שבועות.
- 12 שבועות נוספים, אם היולדת זכאית לדמי לידה עבור 8 שבועות.
- במקרה זה ניתן גם לפצל את חופשת הלידה (להפסיק אותה זמנית למשך האשפוז, ולחדשה עם סיומו), כך שתקופת האשפוז לא תחושב כתקופה שבה נוצלה הזכאות לחופשת לידה. למידע נוסף ראו פיצול חופשת לידה.
מי זכאי?
- יולדת שהתינוק שילדה צריך להיות מאושפז בבית החולים, או לחזור לאשפוז, למשך 15 יום לפחות (גם אם הם לא רצופים) במהלך חופשת הלידה שלה.
- גברים רשאים לחלוק עם בנות זוגם את חופשת הלידה החל מהשבוע השביעי ללידה, בתנאי שבת הזוג זכאית לחופשת לידה, אך בחרה לקצר את חופשת הלידה ולחזור לעבודתה.
תהליך מימוש הזכות
מסירת הודעה למעסיק
- על העובדת למסור הודעה בכתב למעסיק 4 ימים לפחות לפני המועד שבו היתה אמורה לשוב לעבודה. אם, בנסיבות העניין, נבצר ממנה למסור הודעה במועד זה, עליה למסור אותה במועד המוקדם ביותר האפשרי.
- יש לצרף להודעה אישור מבית החולים או מרופא מטעמו, לגבי תקופת האשפוז של הפג.
בקשה להארכה של דמי לידה
- על היולדת למלא טופס תביעה להארכה או פיצול דמי לידה.
- ניתן להגיש את הטופס בתוך שנה מיום הזכאות הראשון לדמי לידה, ורק לאחר שהוגשה התביעה לדמי לידה.
- לטופס התביעה יש לצרף אישור מבית החולים, שיירשמו בו הפרטים של היולדת ושל התינוק וזמן האשפוז.
- את הטופס והאישור מגישים לסניף המוסד לביטוח לאומי הסמוך למקום המגורים. אפשר להגיש את התביעה גם בדואר, בפקס או בתיבת השירות של הסניף.
- ישנה גם אפשרות לסרוק או לצלם את הטופס והאישור ולשלוח אותם באופן מקוון באמצעות אתר המוסד לביטוח לאומי.
חשוב לדעת
- אם גם התינוק וגם היולדת היו מאושפזים בזמן זכאותה לחופשת לידה, ותקופות האשפוז שלהם היו קצרות מ-15 יום ולא חופפות, ניתן לצרף את תקופות האשפוז של שניהם, כך שתתאפשר זכאות להאריך את חופשת הלידה (אם שתי התקופות משלימות 15 יום).
ממשיכים לפעול למענכם!
"קצבת פגים מביטוח לאומי"
עיקרי הכללים לקביעת זכאות לקצבה מביטוח לאומי לפגים
בהסתמך על חוזר ילד”ן שעודכן בתאריך 21/12/20 ואתר ביטוח לאומי
מבדיקה שנעשתה ע”י ביטוח לאומי עולה כי הטיפול בפגים בתקופה הראשונה להיוולדם כרוך בעומס רב על ההורים, שכן רבים מהפגים סובלים מבעיות הדורשות השגחה ו/או שיגרת טיפולים ומעקבים בנושאים שונים (כגון: קשיי אכילה, בעיות הנובעות מזיהומים שונים, בעיות הנובעות מחוסר בשלות מערכות לדוגמא הפסקות נשימה וכו).
לכן הוחלט על מספר עילות בגינן ניתן לקבוע זכאות עבור קבלת קצבת ילד נכה זמנית (למשך 6 חודשים):
השגחה חלקית (בשיעור של 50%, גובה הקצבה- 1,771 ₪ נכון לינואר – 2024):
פגים שנולדו עד שבוע 6+32 או במשקל לידה פחות מ 1750 גרם – מתן זכאות זמנית למשך 6 ח' מגיל 3 חודשים כרונולוגי ועד גיל 9 חודשים כרונולוגי . קביעת הזכאות תעשה ללא זימון הילד לוועדה
פגים אשר שהו בפגיה לפרק זמן של 44-30 יום – מתן זכאות זמנית למשך 6 חדשים, מגיל 91 יום כרונולוגי ועד גיל 9 חודשים כרונולוגי. קביעת הזכאות תעשה ללא זימון הילד לוועדה
פגים אשר שהו בפגיה לפרק זמן של 45 יום או יותר – מתן זכאות זמנית למשך 9 חדשים, מגיל 91 יום כרונולוגי ועד גיל שנה כרונולוגי. קביעת הזכאות תעשה ללא זימון הילד לוועדה.
טיפול מיוחד (בשיעור של 100% גובה הקצבה- 3,479 ₪ נכון לינואר – 2024)
במקרים של פגים אשר צוברים 3 סעיפים- "מעקב במרפאת מומחים" , אשפוז למשך 45/30 יום, וכן "השגחה חלקית" , או בהתקיים סעיף ספציפי כגון חמצן, גסטרוסטומיה, אילאוסטומיה, תרופות נוגדות פרכוסים ועוד.
"טיפול רפואי קשה" (בשיעור של 188% גובה הקצבה- 6,542 נכון לינואר – 2024)
במקרים של פגים ששהו בפגיה למשך לפחות 3 חדשים ברצף. הגמלה תינתן החל מיום הלידה ועד לסוף החודש הקלנדארי בהם שוחררו לביתם.
"מינואר 2022 ישנן חמש רמות זכאות לקצבת ילד נכה"
שלוש כמפורט מעלה, ועוד שתיים:
- 112% – סכום הקצבה הוא 4,099 ש"ח נכון לינואר 2024
- 235% – סכום הקצבה הוא 8,313 ש"ח נכון לינואר 2024
ילד שיש לו יותר מבעיה רפואית אחת המזכה אותו בקצבה, תשולם לו הקצבה לפי הבעיה הרפואית המזכה בסכום הגבוה ביותר.
למידע עדכני מביטוח לאומי הקליקו
סיכום עילות הזכאות האפשריות לפג
יש לציין כי:
קביעת הזכאות לגמלת פגות תעשה ללא צורך בזימון ו/או בדיקת הילד בוועדה. הזכאות לגמלה זו תיקבע על סמך מסמכים וזאת עד גיל 9 חודשים כרונולוגי.
בכל זאת זומנתם לוועדה? כנראה שהרופא שטיפל בתביעה ובמסמכים שהגשתם, חושב שישנן עילות נוספות מלבד הפגות שכדאי לבחון אותן בוועדה.
אין מה לחשוש מהוועדה, בסופו של דבר עילות נוספות יכולות לזכות אתכם באחוזים גבוהים יותר.
משפחה שבה שני ילדים "נכים" או יותר, זכאית לקצבה מוגדלת ב-50% עבור כל ילד, בהתאם לקצבה שנקבעה לו. לדוגמה, במשפחה עם שני ילדים נכים, שעבור ילד אחד נקבעה זכאות בשיעור 100% ועבור השני בשיעור 50%, עבור כל ילד תשולם קצבה מוגדלת ב-50%. כלומר, עבור הילד הראשון שיעור קצבה המוגדל יהיה 150%, ועבור הילד השני 75%.
הקצבה תשולם עד שנה רטרואקטיבית ממועד הגשת התביעה. תחולת החוזר והזכאות לתשלום: 1.1.2020. כלומר, במקרים של תביעה רטרואקטיבית החוזר רלוונטי לכל פג שעונה על הקריטריונים של שבוע או משקל הלידה כפי שמצוין בסעיף 1 לעיל, והיה בן פחות מ-9 חודשים ב-1.1.2020. אם היה בן יותר מ-3 חודשים בתאריך 1.1.2020, יקבל רק על התקופה שמתאריך זה ועד לתאריך בו מלאו לו 9 חודשים.
ניתן להגיש תביעה עתידית, עוד לפני שמלאו לילד 3 חודשים. אך בכל מקרה, הזכאות והגמלה ינתנו רק מגיל 3 חודשים.
בתום הזמניות ניתן לשלוח מסמכים רפואיים עדכניים על מצבו של הילד והטיפולים אותם הוא מקבל, לצורך בחינת עיכוב התפתחותי ו/או עילות אחרות המזכות בקצבה אחרת.
אם במהלך הזמניות ישנה החמרה או מצב רפואי חדש, יש למלאטופס לבדיקה מחדש ולשלוח בצירוף מסמכים רפואיים בהתאם.
אופן הגשת הבקשה
יש להוריד מאתר ביטוח לאומי טופס “גמלת ילד נכה“
יש לצרף לטופס מכתב שחרור מהפגיה וכל מסמך רלוונטי אחר.
מניסיוננו, כדאי לצרף כל מסמך שיכול להיות רלוונטי מכיוון שיכול להיות שיש עילות נוספות המזכות בקצבה גבוהה יותר (במקרה כזה, סביר שתזומנו לוועדה).
בטופס יש לכתוב את המילה “פגות” בסעיף 4 בשורה האחרונה (תלונות רפואיות).
את הטופס ניתן למלא און-ליין. אופציה נוספת היא לשלוח דרך אתר ביטוח לאומי, בפקס, בדואר או להניח בתיבות השירות בסניפים.
לבירורים פרטניים ושאלות נוספות בנושא טיפול בתביעה ובנושאי זכויות ושירות:
המוקד הארצי של ביטוח לאומי *6050 או 04-8812345 (ימים א’-ה’ בין השעות 8:00-17:00)
מידע נוסף על הטבות נלוות לגמלה כאן
ימי מחלה לצורך סיוע אישי של הורה לפגים המוכרים על ידי ביטוח לאומי תחת קצבת "ילד נכה" – חוזר פגים
חוזר הפג בקהילה
המעקב והטיפול בילודים מורכבים ובפגים עם שחרורם מאשפוז לקהילה
נובמבר 2014, עמותת לה"ב הניחה על שולחן ועדות יום הפג בכנסת את נושא הטיפול בפג בקהילה. העלנו והדגשנו את החשיבות בהתערבות התפתחותית מוקדמת עם שחרורו של הפג מהפגייה ועל הצורך של ההורים והמשפחות ברצף טיפולי מקצועי שיענה על תחושת הואקום שנוצרת לאחר השחרור ממעטפת הפגייה.
בעקבות הועדות באותו היום התבקשנו לערוך סקר בנושא אשר בוצע במהלך דצמבר 2014, בקבוצת הורים לפגים ברשתות החברתיות. מהסקר עלו קשיים בטיפול בפג ובמשפחתו ובהכרה של הצרכים המיוחדים הרפואיים והתפתחותיים של הפג בטיפות החלב, בקרב רופאי הילדים הראשוניים וכמו כן בתורים למכוני התפתחות הילד.
מהסקר עלתה תמונת מצב מדאיגה שהובילה את משרד הבריאות, ד"ר צנגן העומד בראש איגוד הניאונטאולגים לגבש חוזר שיסדיר את המעקב והטיפול לאחר השחרור מהפגייה.
חברות הועד המנהל של עמותת לה"ב היוו חלק מגיבוש החוזר מהיבט של הצרכים של המשפחות. יעל שמעיה (יו"ר וועד מנהל העמותה) – דיאטנית פגים ושירי קרטין (חברת ועד מנהל) – פיזיותרפיסטית ניורו – התפתחותית שימשו גם כיועצות מקצועיות בתחומן.
כעבור שנתיים של עבודה על החוזר, ביום הפג 2016, החוזר יצא לפועל והביא בשורה להורי הפגים.
ראשית החוזר מגדיר לראשונה את כלל הבדיקות, ההדרכות והטיפולים שהפגים זקוקים להם לאחר השחרור מהפגייה.
שנית, החוזר הכליל את כל אוכלוסיית הפגים (המורכבים והרגילים) כאוכלוסייה בסיכון עם צורך במעקב מיוחד בתחילת חייהם. חידוש נוסף הוא הגדרה של הילוד המורכב – פג יכול להיוולד לאחר שבוע 32 ועקב סיבוכים בפגייה להיכלל תחת הגדרת פג מורכב ולקבל את הזכויות הנלוות לכך.
החוזר הדגיש את נושא ההתערבות המוקדמת על ידי ריבוי מפגשים רפואיים, התפתחותיים ותזונתיים בחודשים הראשונים לחיים.
לסיכום – החידוש בחוזר :
- רצף טיפולי ורפואי מהאשפוז בפגייה למעבר הביתה בקהילה (שימו לב לאחריות רופא הילדים שלכם כמרכז הטיפול בפג). המלצה להורים להירשם אצל רופא הילדים וטיפת חלב לפני מועד השחרור ולהעביר חומר רלוונטי שיאפשר רצף טיפול.
- מפגש ראשון עם רופא הילדים מרכז הטיפול – תוך שבועיים מהשחרור.
- כל הפגים יקבלו הערכה של פיזיותרפיה תוך 3 חודשים (פגים מורכבים תוך חודש)
- פג מורכב יקבל הערכה תזונתית תוך חודש ממועד השחרור מהפגייה. כמו כן, מוגדר באופן ברור אילו פגים זקוקים גם להערכה תזונאית ללא קשר לשבוע ומשקל הלידה (תוך 3 חודשים).
עמותת לה"ב מברכת על צאתו של חוזר חשוב זה ומזמינה את הורי הפגים לשאול שאלות דרך הקו החם וקבוצת הפייסבוק ולדרוש את זכויותיכם וזכויות הפגים שלכם. אנחנו כאן לסייע בהפיכת החוזר למציאות בשטח.
RSV
טבלת הזכאים (**תאריך קובע לחישוב גיל כרונולוגי - 1/11)
מהו וירוס ה- RSV?
RSV – Respiratory Syncytial Virus – וירוס ה-RSV הוא הגורם הראשי לגרימת דלקות בדרכי הנשימה התחתונות בקרב ילדים ופגים. הנגיף גורם לזיהום בדרכי הנשימה העליונות (URTI) בקרב בוגרים וילדים, אך בפגים הוא מתפתח לעיתים קרובות לזיהום חמור יותר הפוגע בדרכי הנשימה התחתונות (LRTI) ועשוי לגרום לאשפוז ממושך, לשהות בטיפול נמרץ, ואף לתמותה.
נגיף ה RSV מופיע בצורה עונתית מתקופת הסתיו ועד האביב. הזיהום מועבר באמצעות התעטשות, שיעול ומגע של התינוק עם משטחים מזוהמים בנגיף (משטחים/חפצים שהיו במגע עם תינוק או ילד חולה).
אין טיפול הולם לנגיף זה ולכן הטיפול המניעתי הינו חשוב ביותר כפתרון הנכון למניעת RSV וסיבוכי המחלה.
הסימפטומים ל- RSV מופיעים לראשונה בדרך כלל בצורה של שפעת קלה: חום נמוך, נזלת ודלקות אוזניים. כעבור 3-5 ימים הסימפטומים עשויים להחמיר במידה והנגיף התפשט לדרכי הנשימה התחתונות ולהתבטא בשיעול, קשיי נשימה, נשימה מהירה ונשימה שורקנית הנובעת מהצרויות בדרכי הנשימה.
ד"ר בדר, מנהל מחלקות יילודים וטיפול נמרץ פגים בבית החולים בני ציון בחיפה, המסונף לפקולטה לרפואה של הטכניון מסביר:
"נגיף ה- RSV שכיח ביותר בחודשי החורף ותוקף את כלל אוכלוסיית הילדים עד גיל שנתיים. אם הנגיף תוקף תינוק בחודשיים הראשונים לחייו, המחלה קשה יותר ומתפתחת לדלקת ריאות (ברונכיוליטיס), העלולה במקרים קשים לגרום לקוצר נשימה, לדום נשימה ולצורך לאשפז את התינוק.
במקרים קשים של המחלה, קיים אף צורך לאשפז את התינוק במחלקת טיפול נמרץ. מחקרים אחרונים בתחום הראו שיילודים בראשית חייהם או פגים שחלו עקב RSV במחלה קשה, מפתחים בגדילתם קצרת הסמפונות (אסתמה).”
מדוע וירוס ה-RSV מסוכן לפגים?
סיכון בטווח המיידי
- הנגיף מדבק מאוד ויכול לגרום לתחלואה קשה בתינוקות צעירים
- כמחצית מכלל התינוקות נדבקים בנגיף עד גיל שנה ו-85%-100% נדבקים עד גיל שנתיים
- סיכויו של פג שנדבק בנגיף להתאשפז גדול פי 2 מזה של תינוק שנולד בזמן
- גם פגים שנולדו בשבועות מאוחרים יחסית – סיכויים להתאשפז לאחר הדבקה בנגיף הינה כמעט פי 2 מילדים שנולדו בזמן
- וירוס ה-RSV הינו גורם האשפוז מספר אחד בתינוקות עד גיל שנה והגורם ראשי לדלקות ריאה וירליות בקרב ילדים עד גיל 5
- וירוס ה-RSV גורם לכ 40% מכלל האשפוזים מדלקות ריאה בילדים הוא ועשוי לגרום לאשפוז ממושך ואף לשהות בטיפול נמרץ
- עשרות אלפי תינוקות בעולם מתים מנגיף זה
סיכון בטווח הארוך
וירוס הפגים עלול לגרום לסיבוכים בדרכי הנשימה התחתונות בטווח הארוך. מחקרים חדשים מצאו כי בנוסף לסכנה שמהווה וירוס הפגים בטווח הזמן המיידי, הוא עלול לגרום לסיבוכים בדרכי הנשימה התחתונות לכל אורך תקופת הילדות. נתונים אפידמיולוגיים מציגים קשר בין אשפוז בגיל צעיר כתוצאה מזיהום ב-RSV לבין סיבוכים נשימתיים כרוניים כגון צפצופים חוזרים ואסטמה העלולים להימשך עד לגיל ההתבגרות.
במספר מחקרים גדולים נמצא כי התפתחות זיהומים בדרכי הנשימה התחתונות עקב הדבקות ב -RSV בשנתיים הראשונות לחיים הינה גורם סיכון להתפתחות עתידית של צפצופים וצפצופים חוזרים עד גיל 11.
טיפול מונע ל-RSV
קיים טיפול מניעתי בשם Abbosynagis שניתן מידי חודש במהלך חודשי החורף (נובמבר-מרץ) שכלול בסל הבריאות וניתן חינם לזכאים:
- פגים, הלוקים במחלת ריאות כרונית וזקוקים לטיפול בחמצן – עד לגיל שנתיים.
- פגים, הלוקים במחלת הריאות שאובחנה אצלם על-ידי צילום חזה אופייני וסימנים קליניים (BPD – broncho pulmonary dysplasia) בגיל מתוקן של 36 שבועות הריון ושנזקקו לטיפול באחד מאלה: חמצן, תרופות משתנות, קורטיקוסטרואידים (סטרואידים) או מרחיבי סימפונות – עד לגיל שנה.
- פגים שנולדו עד שבוע 32+6, אם עדיין לא מלאה להם שנה בראשון לנובמבר באותה עונת חורף (תינוק שנולד לאחר הראשון לנובמבר יחוסן גם בעונה הבאה).
- פגים שנולדו עד שבוע 34+6, אם עדיין לא מלאה להם חצי שנה בראשון לנובמבר באותה העונה.
- תינוקות, ללא תלות בשבוע הלידה, שנולדו מתחת למשקל 1 ק"ג- עד גיל שנה.
- תינוקות, ללא תלות בשבוע הלידה, הסובלים ממחלת ריאות כרונית קשה – עד גיל שנה.
- תינוקות הסובלים ממחלת לב מולדת ובהתקיים אחד מהתנאים הבאים, עד לגיל שנה:
- – תינוקות המקבלים טיפול תרופתי לאי ספיקת לב
- – תינוקות עם יתר לחץ דם ריאתי בינוני עד חמור
- – תינוקות עם מחלת לב כחלונית (ציאנוטית)
החיסון הראשון ניתן בפגייה בסמוך לשחרור (בעונה בלבד). את החיסונים הבאים יקבל התינוק בקהילה ויזומן לשם קבלתו על-ידי קופת החולים.
לכל הילדים הזכאים לטיפול מונע יש להמשיך ולתת את התכשיר עד תום עונת פעילות-היתר של הנגיף.
חשוב שההורים יהיו מודעים לזכאותם ויעמדו על זכותם לקבל את החיסון.
החשיבות במתן 5 מנות חיסון במהלך ה-RSV
כל המחקרים כולל מחקר הרישום בדקו את יעילות הטיפול של 5 טיפולים חודשיים במהלך כל עונת ה RSV.
Hand ושותפיו הראו במחקר שפורסם ב- 2008 ב Pediatr Infect Dis כי בקרב פגים שהחסירו חיסון אחד מתוך 5, נצפה שיעור מוגבר של אשפוזים על רק RSV וביקורי רופא לא מתוכננים.
מתן טיפולים חודשיים ברצף לאורך כל העונה מאפשר הגעה לרמות סרום של מעל 40 מיקרו גרם למיליליטר בעוד שמתן לא עקבי ברמה חודשית במהלך העונה לא מאפשר להגיע לרמה רצויה זו וכתוצאה מכך לעלייה באשפוזים.
סיכום מחקר המצביע על ירידה של 50% בצפצופים חוזרים בקרב פגים שקיבלו Abbosynagis אל מול קבוצת הביקורת:
מטרת המחקר:
ילדים שחוו הדבקות ב RSV בדרכי הנשימה התחתונות בראשית חייהם הינם בעלי סיכון מוגבר לציפצופים חוזרים במערכת הנשימה. Palivizumab (נוגדן מונוקלונלי) הראה יעילות של 80% במניעת אישפוזים כתוצאה מ- RSV בקרב פגים ללא מחלה ריאתית כרונית.
ההשערה היא שמניעת הדבקות ב RSV בקרב פגים יתכן ותפחית ציפצופים חוזרים בקרב פגים.
שיטות:
191 פגים שקיבלו טיפול מניעתי כנגד וירוס ה- RSV הושוו ל- 230 פגים שלא קיבלו טיפול מניעתי. התבצע מעקב פרוספקטיבי למשך שנתיים, כאשר נבדקו שיעורי ציפצופים חוזרים, הן ע"י דווחי הורים והן ע"י רופא.
תוצאות:
בקרב הפגים שקיבלו את הטיפול המונע נצפתה ירידה של 50% בשיעורי ציפצופים חוזרים, כולל ציפצופים חוזרים שאובחנו ע"י רופא (26% לעומת 16% ו- 13% לעומת 8%).
מסקנה:
המחקר מצביע על כך שמניעת הדבקות בוירוס ה RSV -בדרכי הנשימה התחתונות ע"י מתן טיפול מניעתי, יכולה להפחית ציפצופים חוזרים בקרב פגים
הניסיון הקליני בישראל
בישראל, כמו בעולם המערבי אשפוזים על רקע נשימתי מהווים את הגורם העיקרי לאשפוז בקרב יילודים עד גיל שנה. בישראל מוערך מספר האשפוזים הנגרמים על ידי RSV על כ- 4,100 אשפוזים (פרופ' סומך, 2008 ).
ניתן לראות גם מנתוני היחידה למחלות זיהומיות בסורוקה כי זיהומים בדרכי הנשימה התחתונות מהווים את עיקר הסיבות לביקורים במיון, גם בקרב היהודים וגם בקרב הבדואים.
יעילות הטיפול בישראל נחקרה בבית חולים שערי צדק בעל שיעור יילודה של כ- 12,000 לידות בשנה והמרכז הרפואי סורוקה המוביל במספר הלידות בישראל (כ- 16,000 לידות בשנה).
במרכז הרפואי שערי צדק בוצעה סקירה על נתוני הפגים עד שבוע 29 שקיבלו חיסון במהלך 5 שנים רצופות 2002-2007 (5 חורפים עוקבים) ונמצא כי מתוך 159 פגים אף אחד לא אושפז עם אבחנה של RSV במשך 5 עונות רצופות. ניתן לראות כי ממוצע משך האשפוז עמד על 4.96 ימים בקרב אוכלוסיית הלא מחוסנים.
במרכז הרפואי סורוקה בראשות פרופ' אשר טל, מנהל מחלקת ילדים ב' נחקרה יעילות החיסון בהורדת משך האשפוז הממוצע למאושפזים על רקע RSV מתוך 94 פגים עד שבוע 29 מול קבוצת ביקורת (פגים שלא הגיעו לחיסון כלל או קיבלו פחות מ- 3 חיסונים), בין השנים 2001-2007.
משך האשפוז הממוצע ירד ב- 46%. מ- 9.4 ימים בממוצע בקרב קבוצת הביקורת ל- 5.1 בקרב הילדים שקיבלו Abbosynagis.
פעילות עמותת לה"ב להרחבת סל התרופות
שנת 2001
- פגים ותינוקות שנולדו פגים עד גיל שנתיים הלוקים במחלות ריאות כרונית וזקוקים לטיפול בחמצן
- פגים ותינוקות שנולדו פגים עד גיל שנה הלוקים במחלת ריאות (BPD) שאובחנה בצילום חזה בגיל מתוקן של 36 שבועות היריון ונזקקו לטיפול באחד מאלה: חמצן, משתנים, קורטיקוסטרואידים או מרחיבי סימפונות
- פגים ותינוקות שנולדו פגים וטרם מלאה להם שנה, אם נולדו בטרם מלאו 28 שבועות היריון
שנת 2009
- פגים שנולדו בין השבוע ה-29 להיריון והשבוע ה-31 + שישה ימים – עד שנה מהלידה
שנת 2011
- פגים ומי שנולדו פגים ושלא מלאה להם שנה, אם נולדו בטרם מלאו 32 שבועות הריון + 6 ימים. (הרחבת התוויה הכלולה בסל)
שנת 2014
- הרחבת מסגרת ההכללה בסל עבור פגים ומי שנולדו פגים ושלא מלאה להם חצי שנה, אם נולדו בטרם מלאו 34 שבועות היריון + 6 ימים.
שנת 2021-2022
- עקב מגיפת הקורונה תחלואת החורף הכוללת התפרצה מאוחר והחל ממאי 21 היינו עדים להתפרצות מדאיגה בהידבקות בנגיף ה-RSV. החיסון לנגיף ה-RSV ניתן בדרך כלל בתקופה של בין הסתיו לאביב, והפגים מקבלים אז חיסון נגדו, החיסון כלול בסל התרופות אך בשל ההתפרצות החריגה, פעלנו להקדמת החיסון.
- וועדה מייעצת למשרד הבריאות התכנסה ביוני והמליצה להקדים את עונת החיסון ואנו בעמותת לה"ב פעלנו רבות להוצאה לפועל של המלצה זו לרבות פנייה לשר הבריאות, מר ניצן הורוביץ.
- עונת התחלואה החריגה נמשכה מ-1.8.21 עד 31.10.21 ולאחריה ניתן החיסון לפי ההנחיות הרגילות.
- לקראת סוף העונה ה"רגילה", כבר בפברואר 22, זיהינו כי אין דעיכה במקרי ה- RSV וכי לא יספיק לחסן את הפגים עד סוף מרץ בלבד. לאור נתונים על המשך תחלואה גבוהה, פנינו בדאגה למשרד הבריאות ולאיגוד הנאונטולוגים לבחינת המשך חיסון הפגים, כל עוד רמת התחלואה גבוהה כל כך.
- ב- 27/3/22, בהמשך למכתבים של עמותת לה"ב, ועדת החיסונים במשרד הבריאות המליצה פה אחד על הרחבת המשך ההתחסנות חיסון פגים ל- RSV בעקבות פעילות גבוהה של הנגיף בישראל, לאפריל ומאי לכל הפחות.
- ב- 4/4/22, משרד הבריאות הוציא הנחייה לחסן את כל הפגים הזכאים. המשמעות: כל הפגים שמשתחררים מהפגיות צריכים לקבל מנת חיסון בפגיה. כל הפגים שקיבלו מנת חיסון במרץ, יקבלו מנה נוספת באפריל.
לחצו כאן למעבר לטופס פניה לעמותת לה"ב בנושא חיסון RSV