חיפוש
חיפוש

דיאטנית תינוקות וילדים

במהלך האשפוז בפגיה קיבלתם הוראות חדשות להזנה של ילדיכם בכל יום, בהתאם למצבם הבריאותי ובהתאם ליכולת שלהם, לפי הנחיית הרופאים. לאחר השחרור, המעקב אינו צמוד כמו בפגיה. הצרכים והיכולות של הפגים שונים מאוד זה מזה ועל כן אין הנחיות גורפות הנכונות לכלל הפגים המשוחררים, אך עם זאת ישנם קווים מנחים אשר יכולים לסייע מאוד ולהפחית את הדאגה סביב נושא התזונה ואלו יוצגו במאמר זה. במכתב השחרור מהפגיה תהיינה הנחיות עבור הימים/השבועות/המשקלים הראשונים, והנחיות אלו הן ההנחיות הקובעות עבור זמן זה. יש חשיבות למעקב של מדדים מעבדתיים ולמעקב גדילה (משקל/גובה/היקף ראש) מסודר בטיפת חלב, אצל הרופא המטפל והמכונים להתפתחות הילד, לפי הנחיות השחרור מהפגיה.

מיהי דיאטנית והאם כל דיאטנית מבצעת מעקב וטיפול תזונתי בפגים?

דיאטנית היא מי שסיימה תואר ראשון במדעי התזונה, עברה הכשרה מקצועית ועברה בהצלחה את בחינת הרישוי של משרד הבריאות לקבלת תעודת תזונאי/דיאטן. ניתן לברר מראש האם הדיאטנית אליה נקבע תור עבורכם היא דיאטנית תינוקות וילדים והאם יש לה ניסיון בטיפול בפגים. באופן אידיאלי, רצוי שהצוות המטפל יעבוד בשיתוף פעולה ולכן כדאי שגם הדיאטנית תהיה חלק מהצוות הרב מקצועי המבצע מעקב רפואי או התפתחותי של פגיה.

האם חלב אם יכול להוות תזונה מספקת לפג המשוחרר?

אכן כן, במידה ואפשרי ואין הנחיות מיוחדות או הנחיות נגד, חלב אם הינו התזונה המומלצת לפגים אשר משגשגים היטב.

הנקה: אין צורך בשקילה לפני ואחרי הנקה–מבחן התוצאה הוא הקובע (האם התינוק משגשג היטב – זאת לפי מדדי מעקבי הגדילה). במידת הצורך ניתן וכדאי להתייעץ עם יועצת הנקה מוסמכת ובעלת ניסיון בפגים.

שאיבות: ניתן להמשיך ולשאוב חלב אם גם בבית. קיים מידע בנושא זה בחוברת לה"ב.

במקרים מיוחדים יינתנו הנחיות בשחרור להעשיר חלב אם בתוסף מיוחד (HMF – fortifier milk human), יש לקחת בחשבון כי תוסף זה יקר וכיום ברוב הקופות לא ניתנת השתתפות קופות החולים לכן כדאי להשוות מחירים לפני הקניה.

ואם התינוק שלי אינו ניזון מחלב אם?

פגים אשר משקלם מתאים לגיל המתוקן, הם משגשגים היטב ואין המלצה מיוחדת, ניתן להזין בתרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל) רגילה.

לפגים המשתחררים במשקל שאינו מתאים לגיל המתוקן או זקוקים להעשרה מסיבות אחרות (לדוגמא בריאות העצם) מומלץ להשתמש בתמ"ל המשך מיוחד לפגים לאחר השחרור. לאחר מספר חודשים של מעקב בטיפת חלב והרופא המטפל כדאי להעריך יחדיו האם עדיין ישנו צורך בהמשך השימוש בתמ"ל המשך או שניתן לעבור לתמ"ל לתינוק הבשל.

המלצות לפורמולות מיוחדות אחרות ניתנות לרוב לפני השחרור לפי מצבי בריאות שונים (פגים לאחר ניתוחים במערכת העיכול, אלרגיות, החזר קיבתי- ושטי, GERD המוכר אצל ההורים גם בשם "ריפלוקס", צרכים תזונתיים מוגברים בשל מומי לב/מחלות ריאה כרוניות, מחלות מטבוליות ועוד).

מהי הכמות אותה צריך התינוק שלי לאכול בבית? (חלב אם/ חלב אם מועשר/ תמ"ל)

כמויות האכילה משתנות מאוד בין הפגים ומשתנות אף בין שעות היממה השונות. אמנם ישנן כמויות ממוצעות מומלצות שילדיכם אמור לאכול לפי הספרות המקצועית אך צריך לזכור שכמויות אלה מבוססות על אוכלוסייה נרחבת ויש טווחים ושונות רבה בין התינוקות ובוודאי בין הפגים. יכולת האכילה של פגיה יחד עם "מבחן התוצאה" (מדדי הגדילה, ההתפתחות, החיוניות של פגיה) – הם הקובעים.

כאשר אין יותר המלצות מיוחדות בנוגע לשעות האכלה (האכלה כל 4-3 שעות וכד'), ניתן "להאכיל לפי דרישה". לצורך כך כדאי להתחיל להכיר את איתותי הרעב והשובע של ילדיכם. שלב זה עלול להיות מלווה בחששות מאחר והינו שלב בו השליטה בכמויות עוברת מההורה לתינוק.

מתן הארוחה עם התחלת איתותי הרעב, והפסקת הארוחה כאשר התינוק מראה סימני שובע (הפסקת אכילה, הפניית הראש מהבקבוק/שד, ניסיון להתרחק מהבקבוק/שד).

על מנת להפחית את החששות ניתן לערוך מעקבי משקל מסודרים במרפאה/טיפת חלב/ בעזרת דיאטנית. במקביל כדאי לשים לב האם פגיה חיוני, מגיב, ואין ירידה משמעותית בצורך בהחלפת החיתולים.

אני מרגיש/ה שהתינוק אינו אוכל מספיק, איך עלי לפעול?

ראשית יש להדגיש כי האכלה בניגוד לרצונו של התינוק אינה מומלצת ואף עלולה להוביל לתוצאות לא רצויות.

במידה ועולה חשש לגבי כמות האכילה ו/או קצב הגדילה, מומלץ לפנות לרופא ולבקש להתייעץ עם דיאטנית לצורך אבחון הקושי, קבלת הדרכות האכלה או התערבות תזונתית כגון העשרות ומעקבי גדילה צמודים יותר.

במצבים בהם קשיי ההאכלה נמשכים ניתן להתייעץ עם צוות רב מקצועי המתמחה בנושא זה (מרפאות אכילה), לצורך כך כדאי לבקש הפגיה מרופא הילדים.

איך אדע אם ילדי עולה מספיק במשקל ומתי צפוי ילדי להדביק את קצב הגדילה?

לצורך מעקבי הגדילה של הפגים אנו משתמשים בעקומות גדילה (או בשמם המוכר "אחוזונים") של תינוקות בשלים בתיקון הגיל. לעיתים קרובות, וודאי שבשלבים הראשונים, מגמת הגדילה וקצב ההתקדמות חשובים לנו יותר מההשוואה לשאר האוכלוסיה.

רוב הפגים ידביקו את קצב הגדילה (משקל, אורך/גובה) ביחס לבני גילם הכרונולוגי עד סביב גיל שנתיים. בגיל זה גם נפסיק לתקן את גילם כאשר מציבים את מדדי הגדילה על גבי עקומות הגדילה. במידה והדבקת קצב הגדילה אינה מושגת עד גיל שנתיים, כדאי להתחיל ייעוץ ומעקבים בנושא זה ולבדוק עם רופא הילדים האם יש צורך בייעוץ ומעקב ע"י אנדוקרינולוג בנושא זה.

טעימות מזון/ הצגת מזונות משלימים

עבור פגים, ההנחיה להתחלת טעימות מזון לפי גיל אינה רלוונטית לעיתים קרובות. טעימות מתחילים לפי גיל מתוקן ולא גיל כרונולוגי.

לא מומלץ להחליף ארוחה של הנקה/תמ"ל לפני גיל 6 חודשים מתוקן. טעימות הנן בכמות של עד 2 כפיות ביום (אפשר עם האצבע, לא חייבים כפית), בשעות הבוקר/צהריים, כל מזון חדש בנפרד ולפחות 3 פעמים לפני שבטוחים שאין תגובה אלרגית (אם ניתן מס' מזונות במקביל ותהיה תגובה אלרגית, לא נדע לאילו מהמזונות יש לשייך את התגובה!).

כאשר אין הנחיות נגד, הסימנים למוכנות לטעימות הינם:

שליטה של הראש (בהחזקת התינוק ע"י ההורה/מטפל הראש אינו מתנדנד, הראש והגב העליון יציבים).

הבאת הידיים לפה, הושטת יד אל חפץ והכנסתו לפה.

הבעת סקרנות, חקירה ועניין לאכילה כאשר מקרבים מזון לפי התינוק באמצעות אצבעות ההורה/מטפל.

התינוק מסוגל להעביר את המזון בפיו מצד לצד.

בפגים עם צרכים רפואיים או התפתחותיים מיוחדים חשוב להתייעץ לפני התחלת הצגת מזון משלים עם הצוות הרפואי והפרא-רפואי.

לסיכום

אכילה היא חלק עיקרי בטיפול בתינוקות בכלל ובאוכלוסיית הפגים בפרט. טבעי שהורה לפג יזדקק לליווי מקצועי בנושא רגיש זה. אנא וודאו כי במידת הצורך הנכם מקבלים את כל הסיוע הנדרש לכם על מנת שתוכלו לספק את התזונה המיטבית וסביבת האכילה המתאימה לפגיה.

מידע חשוב להורים

הפרוייקטים שלנו

בוט לה"ב
he_IL
דילוג לתוכן