רקע
כ-10% מכל התינוקות בישראל נולדים בטרם עת (פגים). מדובר בכ-15,000 תינוקות מידי שנה.
"פג", על פי הגדרת משרד הבריאות, הינו כל תינוק שנולד טרם השבוע ה-37 להריון.
הפגים נמצאים בסיכון לתחלואה קשה וסיבוכים רפואיים. חלקם לא מחזיקים מעמד ונפטרים עוד בבית החולים. האחרים לא מקבלים את הטיפול המגיע להם, תוך גרימת סבל רב להם ולמשפחותיהם. אוכלוסיית תינוקות פגים אלו נמצאים בסיכון גבוה לתחלואה קשה ואף למוות, אפילו בשבועות לידה מאוחרים.
בניגוד לילדים שנולדו בזמן. הפג איננו רק "תינוק שצריך לגדול" אלא תינוק שמערכות גופו אינן בשלות. בעוד כל הפגים הינם בסיכון התפתחותי, לפג שמפתח זיהומים, יש סיכוי של פי ארבע לפתח שיתוק מוחין ונכויות.
למרבית הצער כ-50% ממקרי המוות של תינוקות בארץ הינם תוצר של הפגות. אחוז התמותה של פגים במשקל 500-1000 גרם בישראל הוא בין הגבוהים שבין המדינות המפותחות ועומד על כ-40%, זאת בהשוואה ל- 30% אחוז בארה"ב ו-20% אחוז בלבד באוסטרליה ובגרמניה.
גם אם הפגים "שורדים" את התחלואה והסיבוכים הרפואיים, הם נדרשים להמשך טיפול ומעקב רפואי מיוחד. לצערנו הפגים בארץ אינם זוכים למעקב וטיפול מיטבי עם שחרורם מהפגייה לקהילה. נזקי המעקב הלקוי יכולים להתגלות גם שנים רבות לאחר הלידה ולעיתים הם אף בלתי הפיכים.
הורים לפגים נאלצים להתמודד עם קשיים כגון חופשת לידה לא מספקת, אובדן ימי-עבודה, מילואים, נאלצים לרכוש ציוד רפואי מיוחד ועוד.
בארץ ישנו מחסור מתמשך ברופאים ניאונטולוגים, דבר שמעמיד בסכנה את המשך קיומו של מקצוע זה. מחסור עז מורגש גם בתקני האחיות, דבר המשפיע קשות על שיעורי ההידבקות מזיהומים של הפגים בפגיה ואף מגביר את שיעור התמותה.
הורים לפגים נחשפים לחרדה ולמתח הנובעים מאי-ודאות באשר לעתיד של ילדם. במרבית הפגיות חסרה התשתית כדי לאפשר להורים להיות חלק מהצוות המטפל והתומך בילדם.
מדינת ישראל חייבת לספק את צרכיהם המיוחדים של הפגים ומשפחותיהם.
מטרותינו בימי הפג וחודשי המודעות:
• העלאת מודעות.
• ציונו של יום הפג הבינלאומי בישראל, מידי שנה.
• איסוף נתונים שנתיים ופרסום דו"ח מצב הפגים השנתי.
פעילויות חודש המודעות הבינלאומי מדי שנה נתמכות באמצעות מענקים וחסויות מגופים וחברות.
יום הפג הבינלאומי
מצוין ברחבי העולם ב- 17/11, מדי שנה. יום זה מצוין במטרה להעלות את רמת המודעות בקרב הציבור הרחב אודות צרכיהם המיוחדים של תינוקות שנולדו טרם זמנם (פגים), לשים על סדר היום הממשלתי את הנושאים הדורשים טיפול ממלכתי וכן לאסוף תרומות ולרכז פעילויות נוספות למטרת שיפור בריאותם ואיכות חייהם של הפגים ובני משפחותיהם.
ארגון הגג ,EFCNI, עמותות, ארגוני רופאים וגופים נוספים ברחבי העולם פועלים לקידום מטרות אלו, שהוגדרו על ידי האיגוד האירופאי לקידום נושא הפגות.
גם ישראל מציינת את יום הפג, מאז שנת 2009. כנסת ישראל מקדישה דיון מיוחד במליאה לצורך יום זה ונושאים רלוונטיים מועלים לדיון בוועדות הכנסת השונות. יום הפג מהווה גם במה לחקיקה תומכת ומעקב אחר הנושאים הסובבים את הנושא.
יום זה הינו הזדמנות עולמית חשובה לדון בקשיים ובסיכונים הרבים הכרוכים בפגות, כמו גם לקדם את צרכי משפחות הפגים והצוות הרפואי המטפל בהם.
אנו בעמותת לה"ב בחרנו לציין את יום הפג הבינלאומי בחודש שלם של פעילות להעלאת מודעות ולרווחת הפגים בישראל.
בין הישגינו הבולטים
- הארכת חופשת הלידה לטיפול בפג
- קצבאות נכות זמנית
- הקמת בנק חלב אם לאומי
- הרחבת הזכאות לחיסון RSV
- פרסום חוזר משרד הבריאות לטיפול בפג בקהילה המגדיר את השירותים הרפואיים ופארה-רפואיים להם זכאים פגים
- הקמת מערך תמיכה מקיף ומוקד מידע להורים הכולל קו חם, אתר אינטנרנט, קבוצות תמיכה בפייסבוק ווטסאפ
תמיכה בפעילות – חסויות
אנו קוראים לגופים וחברות לתרום לפעילות חשובה זו.
מזמינה אתכם לקחת חלק בעשייה ולהיות שותפים שלנו בשינוי משמעותי עבור כל פג וכל משפחה בישראל
"כל המציל נפש אחת, כאילו הציל עולם ומלואו"
לתרומות וסיוע – אנא צרו קשר עם עמותת לה"ב בטלפון: 03-9533935 או באמצעות דוא"ל info@pagim.net