חיפוש
חיפוש

פיזיותרפיה לפגים

כפי שצוין, על פי חוזר משרד הבריאות בנושא התפתחות הילד, כל פג שנולד מתחת למשקל 1500 גרם, חייב להיות מופנה למכון להתפתחות הילד ולקבל עדיפות בתור לפיזיותרפיה.

מהם הסימנים בעטיים מומלץ להגיע מהר יותר לאבחון פיזיותרפיה לפגים הראשוני?

  • במצב בו מבחינים שלילד קיימת העדפה ברורה להביט לצד אחד יותר מאשר לצד השני (חשד לטורטיקוליס).
  • כאשר קיים קושי רב בהשכבת התינוק על הבטן בזמן ערות.
  • כאשר מלבישים ומחתלים את התינוק ומרגישים נוקשות בגפיים (טונוס שרירים גבוה, בפי ההורים "תינוק חזק") או לחילופין, כאשר התינוק מורגש רפוי וחלש (טונוס שרירים נמוך).
  • כאשר ההורים מרגישים שקיימים הבדלי צד (בפי ההורים "צד ימין/שמאל נראה פעיל יותר")
  • כאשר קיים קושי ביצירת קשר עין, מעקב וחיוך חברתי (המצופה בחודש וחצי הראשונים בבית).

בכל מצב אחר ובכל שאלה שמטרידה את ההורה, חשוב לפנות לייעוץ פיזיותרפיה מוקדם.

מה על ההורה לעשות עד שהוא פוגש את הפיזיותרפיסט לראשונה במכון?

שכיבה על הבטן תוך כדי הצמדת אמות זמן רב ככל האפשר בזמן ערות. כדי להקל ניתן להשכיבו בשיפוע על רגלי/גוף ההורה וגם בעגלה מסוג אמבטיה וטיולון ב- 170 מעלות.

שינוי מנחים במשך היום – על הגב, על הצד ועל הבטן.

מתן גירויים באופן סימטרי בעת משחק וטיפול.

מומלץ להימנע משכיבה ממושכת בטרמפולינה ועגלה. ניתן להשכיב במנחים אלה רק לאחר ארוחה ולזמנים קצרים.

במידה וההורים מעוניינים להשתמש במנשא ניתן לעשות זאת כבר מעת השחרור מהפגיה. יש להקפיד בחודשים הראשונים על שימוש במנשא התומך בראש התינוק במנח של בטן לבטן, תוך שמירה על פיסוק בין הרגליים. תנוחת עירסול בתוך מנשא אינה מומלצת היות וירכי התינוק צמודות זו לפרק זמן ממושך, מה שמעלה את הסיכון לפריקת מפרקי הירכיים (DDH). לגבי זמן השהייה במנשא: כאשר הילד ישן אין בעיה שיהיה במנשא, אך חשוב להוציאו מהמנשא כאשר הוא רגוע , ערני ופנוי על מנת לעודדו לפעילות מוטורית בהתאם לגילו. השהייה במנשא מאוד מרגיעה, אך היא אינה תורמת לחיזוק השרירים ולכן חשוב, לשלב אותה בפעילות על משטח.

מה על ההורה לעשות אם הרופא אינו שולח אותו למכון להתפתחות הילד?

במקרה כזה תפקיד ההורה לבקש מהרופא הפניה למכון להתפתחות הילד הקרוב למקום מגוריו. לאחר קבלת ההפניה, יצור ההורה קשר עם המכון ויקבע תור לפיזיותרפיסט/ית התפתחותי/ת. חשוב לציין שהמעקב הסדיר אצל הרופא והאחיות בטיפת חלב אינו מהווה תחליף לבדיקת רופא ופיזיותרפיסט במסגרת המכון להתפתחות הילד

מתי כדאי ליזום אבחון או מעקב גם אם לא נקבע מראש?

אם התינוק מפסיק לעשות פעולה שכבר עשה קודם באופן עקבי (לא חד פעמי), למשל היה מרים ראש והפסיק, היה מתהפך בקלות והפסיק. אם התינוק משתמש באופק עקבי רק בצד אחד של הגוף-רגל ו/או יד באותו צד. הדומיננטיות מופיעה הרבה יותר מאוחר, תינוק צעיר מצופה שיעשה פעילויות בצורה סימטרית.

מידע חשוב להורים

הפרוייקטים שלנו

בוט לה"ב
he_IL
דילוג לתוכן