טבלת הזכאים (**תאריך קובע לחישוב גיל כרונולוגי - 1/11)
עד גיל שנתיים
עד גיל שנה
עד גיל שנה
עד גיל שנה
עד גיל שנה
עד גיל שנה
עד גיל חצי שנה
מהו וירוס ה- RSV?
RSV – Respiratory Syncytial Virus – וירוס ה-RSV הוא הגורם הראשי לגרימת דלקות בדרכי הנשימה התחתונות בקרב ילדים ופגים. הנגיף גורם לזיהום בדרכי הנשימה העליונות (URTI) בקרב בוגרים וילדים, אך בפגים הוא מתפתח לעיתים קרובות לזיהום חמור יותר הפוגע בדרכי הנשימה התחתונות (LRTI) ועשוי לגרום לאשפוז ממושך, לשהות בטיפול נמרץ, ואף לתמותה.
נגיף ה RSV מופיע בצורה עונתית מתקופת הסתיו ועד האביב. הזיהום מועבר באמצעות התעטשות, שיעול ומגע של התינוק עם משטחים מזוהמים בנגיף (משטחים/חפצים שהיו במגע עם תינוק או ילד חולה).
אין טיפול הולם לנגיף זה ולכן הטיפול המניעתי הינו חשוב ביותר כפתרון הנכון למניעת RSV וסיבוכי המחלה.
הסימפטומים ל- RSV מופיעים לראשונה בדרך כלל בצורה של שפעת קלה: חום נמוך, נזלת ודלקות אוזניים. כעבור 3-5 ימים הסימפטומים עשויים להחמיר במידה והנגיף התפשט לדרכי הנשימה התחתונות ולהתבטא בשיעול, קשיי נשימה, נשימה מהירה ונשימה שורקנית הנובעת מהצרויות בדרכי הנשימה.
ד"ר בדר, מנהל מחלקות יילודים וטיפול נמרץ פגים בבית החולים בני ציון בחיפה, המסונף לפקולטה לרפואה של הטכניון מסביר:
"נגיף ה- RSV שכיח ביותר בחודשי החורף ותוקף את כלל אוכלוסיית הילדים עד גיל שנתיים. אם הנגיף תוקף תינוק בחודשיים הראשונים לחייו, המחלה קשה יותר ומתפתחת לדלקת ריאות (ברונכיוליטיס), העלולה במקרים קשים לגרום לקוצר נשימה, לדום נשימה ולצורך לאשפז את התינוק.
במקרים קשים של המחלה, קיים אף צורך לאשפז את התינוק במחלקת טיפול נמרץ. מחקרים אחרונים בתחום הראו שיילודים בראשית חייהם או פגים שחלו עקב RSV במחלה קשה, מפתחים בגדילתם קצרת הסמפונות (אסתמה).”
פגים, ללא קשר לחומרת הפגות הינם בסיכון לתחלואה קשה בשל RSV בהשוואה לתינוקות שנולדו במועד (Full term)
הסיכון המוגבר לתחלואה ב RSV נובע ישירות מ 2 גורמים עיקריים:
מחסור בנוגדנים המועברים לעובר באמצעות חבל הטבור (maternal antibody) – מעבר הנוגדנים דרך חבל הטבור מתרחש בטרימסטר השלישי לאחר השבוע ה 28 להריון. רמת הנוגדנים בלידה קשורה ישירות לשבוע ההריון בלידה, בנוסף רמת הנוגדנים מושפעת ממשקל הלידה.
ניתן לראות כי רמת הנוגדנים גם בשבועות 32-35 נמוכה ב- 50% מאלו של תינוק שנולד במועד.
כמו כן רק בשבוע ה 37 להריון, רמת הנוגדנים נמצאת מעל הנורמה הרצויה. רמת הנוגדנים שמועברים לתינוק מאימו הינה נמוכה יותר ב- 53% בפגים מאשר בתינוקות שנולדו במועד.
התפתחות ראתית חסרה ומוגבלת – ריאות של פגים אינן מפותחות דיין בזמן הלידה. למרות שרקמות הריאה קיימות בקרב חלק מן הפגים עד השבוע ה- 32, הן אינן מושלמות באופן מלא עד השבוע ה 36 להריון.
מדוע וירוס ה-RSV מסוכן לפגים?
סיכון בטווח המיידי
- הנגיף מדבק מאוד ויכול לגרום לתחלואה קשה בתינוקות צעירים
- כמחצית מכלל התינוקות נדבקים בנגיף עד גיל שנה ו-85%-100% נדבקים עד גיל שנתיים
- סיכויו של פג שנדבק בנגיף להתאשפז גדול פי 2 מזה של תינוק שנולד בזמן
- גם פגים שנולדו בשבועות מאוחרים יחסית – סיכויים להתאשפז לאחר הדבקה בנגיף הינה כמעט פי 2 מילדים שנולדו בזמן
- וירוס ה-RSV הינו גורם האשפוז מספר אחד בתינוקות עד גיל שנה והגורם ראשי לדלקות ריאה וירליות בקרב ילדים עד גיל 5
- וירוס ה-RSV גורם לכ 40% מכלל האשפוזים מדלקות ריאה בילדים הוא ועשוי לגרום לאשפוז ממושך ואף לשהות בטיפול נמרץ
- עשרות אלפי תינוקות בעולם מתים מנגיף זה
סיכון בטווח הארוך
וירוס הפגים עלול לגרום לסיבוכים בדרכי הנשימה התחתונות בטווח הארוך. מחקרים חדשים מצאו כי בנוסף לסכנה שמהווה וירוס הפגים בטווח הזמן המיידי, הוא עלול לגרום לסיבוכים בדרכי הנשימה התחתונות לכל אורך תקופת הילדות. נתונים אפידמיולוגיים מציגים קשר בין אשפוז בגיל צעיר כתוצאה מזיהום ב-RSV לבין סיבוכים נשימתיים כרוניים כגון צפצופים חוזרים ואסטמה העלולים להימשך עד לגיל ההתבגרות.
במספר מחקרים גדולים נמצא כי התפתחות זיהומים בדרכי הנשימה התחתונות עקב הדבקות ב -RSV בשנתיים הראשונות לחיים הינה גורם סיכון להתפתחות עתידית של צפצופים וצפצופים חוזרים עד גיל 11.
טיפול מונע ל-RSV
קיים טיפול מניעתי בשם Abbosynagis שניתן מידי חודש במהלך חודשי החורף (נובמבר-מרץ) שכלול בסל הבריאות וניתן חינם לזכאים:
- פגים, הלוקים במחלת ריאות כרונית וזקוקים לטיפול בחמצן – עד לגיל שנתיים.
- פגים, הלוקים במחלת הריאות שאובחנה אצלם על-ידי צילום חזה אופייני וסימנים קליניים (BPD – broncho pulmonary dysplasia) בגיל מתוקן של 36 שבועות הריון ושנזקקו לטיפול באחד מאלה: חמצן, תרופות משתנות, קורטיקוסטרואידים (סטרואידים) או מרחיבי סימפונות – עד לגיל שנה.
- פגים שנולדו עד שבוע 32+6, אם עדיין לא מלאה להם שנה בראשון לנובמבר באותה עונת חורף (תינוק שנולד לאחר הראשון לנובמבר יחוסן גם בעונה הבאה).
- פגים שנולדו עד שבוע 34+6, אם עדיין לא מלאה להם חצי שנה בראשון לנובמבר באותה העונה.
- תינוקות, ללא תלות בשבוע הלידה, שנולדו מתחת למשקל 1 ק"ג- עד גיל שנה.
- תינוקות, ללא תלות בשבוע הלידה, הסובלים ממחלת ריאות כרונית קשה – עד גיל שנה.
- תינוקות הסובלים ממחלת לב מולדת ובהתקיים אחד מהתנאים הבאים, עד לגיל שנה:
- – תינוקות המקבלים טיפול תרופתי לאי ספיקת לב
- – תינוקות עם יתר לחץ דם ריאתי בינוני עד חמור
- – תינוקות עם מחלת לב כחלונית (ציאנוטית)
החיסון הראשון ניתן בפגייה בסמוך לשחרור (בעונה בלבד). את החיסונים הבאים יקבל התינוק בקהילה ויזומן לשם קבלתו על-ידי קופת החולים.
לכל הילדים הזכאים לטיפול מונע יש להמשיך ולתת את התכשיר עד תום עונת פעילות-היתר של הנגיף.
חשוב שההורים יהיו מודעים לזכאותם ויעמדו על זכותם לקבל את החיסון.
החשיבות במתן 5 מנות חיסון במהלך ה-RSV
כל המחקרים כולל מחקר הרישום בדקו את יעילות הטיפול של 5 טיפולים חודשיים במהלך כל עונת ה RSV.
Hand ושותפיו הראו במחקר שפורסם ב- 2008 ב Pediatr Infect Dis כי בקרב פגים שהחסירו חיסון אחד מתוך 5, נצפה שיעור מוגבר של אשפוזים על רק RSV וביקורי רופא לא מתוכננים.
מתן טיפולים חודשיים ברצף לאורך כל העונה מאפשר הגעה לרמות סרום של מעל 40 מיקרו גרם למיליליטר בעוד שמתן לא עקבי ברמה חודשית במהלך העונה לא מאפשר להגיע לרמה רצויה זו וכתוצאה מכך לעלייה באשפוזים.
סיכום מחקר המצביע על ירידה של 50% בצפצופים חוזרים בקרב פגים שקיבלו Abbosynagis אל מול קבוצת הביקורת:
מטרת המחקר:
ילדים שחוו הדבקות ב RSV בדרכי הנשימה התחתונות בראשית חייהם הינם בעלי סיכון מוגבר לציפצופים חוזרים במערכת הנשימה. Palivizumab (נוגדן מונוקלונלי) הראה יעילות של 80% במניעת אישפוזים כתוצאה מ- RSV בקרב פגים ללא מחלה ריאתית כרונית.
ההשערה היא שמניעת הדבקות ב RSV בקרב פגים יתכן ותפחית ציפצופים חוזרים בקרב פגים.
שיטות:
191 פגים שקיבלו טיפול מניעתי כנגד וירוס ה- RSV הושוו ל- 230 פגים שלא קיבלו טיפול מניעתי. התבצע מעקב פרוספקטיבי למשך שנתיים, כאשר נבדקו שיעורי ציפצופים חוזרים, הן ע"י דווחי הורים והן ע"י רופא.
תוצאות:
בקרב הפגים שקיבלו את הטיפול המונע נצפתה ירידה של 50% בשיעורי ציפצופים חוזרים, כולל ציפצופים חוזרים שאובחנו ע"י רופא (26% לעומת 16% ו- 13% לעומת 8%).
מסקנה:
המחקר מצביע על כך שמניעת הדבקות בוירוס ה RSV -בדרכי הנשימה התחתונות ע"י מתן טיפול מניעתי, יכולה להפחית ציפצופים חוזרים בקרב פגים
הניסיון הקליני בישראל
בישראל, כמו בעולם המערבי אשפוזים על רקע נשימתי מהווים את הגורם העיקרי לאשפוז בקרב יילודים עד גיל שנה. בישראל מוערך מספר האשפוזים הנגרמים על ידי RSV על כ- 4,100 אשפוזים (פרופ' סומך, 2008 ).
ניתן לראות גם מנתוני היחידה למחלות זיהומיות בסורוקה כי זיהומים בדרכי הנשימה התחתונות מהווים את עיקר הסיבות לביקורים במיון, גם בקרב היהודים וגם בקרב הבדואים.
יעילות הטיפול בישראל נחקרה בבית חולים שערי צדק בעל שיעור יילודה של כ- 12,000 לידות בשנה והמרכז הרפואי סורוקה המוביל במספר הלידות בישראל (כ- 16,000 לידות בשנה).
במרכז הרפואי שערי צדק בוצעה סקירה על נתוני הפגים עד שבוע 29 שקיבלו חיסון במהלך 5 שנים רצופות 2002-2007 (5 חורפים עוקבים) ונמצא כי מתוך 159 פגים אף אחד לא אושפז עם אבחנה של RSV במשך 5 עונות רצופות. ניתן לראות כי ממוצע משך האשפוז עמד על 4.96 ימים בקרב אוכלוסיית הלא מחוסנים.
במרכז הרפואי סורוקה בראשות פרופ' אשר טל, מנהל מחלקת ילדים ב' נחקרה יעילות החיסון בהורדת משך האשפוז הממוצע למאושפזים על רקע RSV מתוך 94 פגים עד שבוע 29 מול קבוצת ביקורת (פגים שלא הגיעו לחיסון כלל או קיבלו פחות מ- 3 חיסונים), בין השנים 2001-2007.
משך האשפוז הממוצע ירד ב- 46%. מ- 9.4 ימים בממוצע בקרב קבוצת הביקורת ל- 5.1 בקרב הילדים שקיבלו Abbosynagis.
פעילות עמותת לה"ב להרחבת סל התרופות
שנת 2001
- פגים ותינוקות שנולדו פגים עד גיל שנתיים הלוקים במחלות ריאות כרונית וזקוקים לטיפול בחמצן
- פגים ותינוקות שנולדו פגים עד גיל שנה הלוקים במחלת ריאות (BPD) שאובחנה בצילום חזה בגיל מתוקן של 36 שבועות היריון ונזקקו לטיפול באחד מאלה: חמצן, משתנים, קורטיקוסטרואידים או מרחיבי סימפונות
- פגים ותינוקות שנולדו פגים וטרם מלאה להם שנה, אם נולדו בטרם מלאו 28 שבועות היריון
שנת 2009
- פגים שנולדו בין השבוע ה-29 להיריון והשבוע ה-31 + שישה ימים – עד שנה מהלידה
שנת 2011
- פגים ומי שנולדו פגים ושלא מלאה להם שנה, אם נולדו בטרם מלאו 32 שבועות הריון + 6 ימים. (הרחבת התוויה הכלולה בסל)
שנת 2014
- הרחבת מסגרת ההכללה בסל עבור פגים ומי שנולדו פגים ושלא מלאה להם חצי שנה, אם נולדו בטרם מלאו 34 שבועות היריון + 6 ימים.
שנת 2021-2022
- עקב מגיפת הקורונה תחלואת החורף הכוללת התפרצה מאוחר והחל ממאי 21 היינו עדים להתפרצות מדאיגה בהידבקות בנגיף ה-RSV. החיסון לנגיף ה-RSV ניתן בדרך כלל בתקופה של בין הסתיו לאביב, והפגים מקבלים אז חיסון נגדו, החיסון כלול בסל התרופות אך בשל ההתפרצות החריגה, פעלנו להקדמת החיסון.
- וועדה מייעצת למשרד הבריאות התכנסה ביוני והמליצה להקדים את עונת החיסון ואנו בעמותת לה"ב פעלנו רבות להוצאה לפועל של המלצה זו לרבות פנייה לשר הבריאות, מר ניצן הורוביץ.
- עונת התחלואה החריגה נמשכה מ-1.8.21 עד 31.10.21 ולאחריה ניתן החיסון לפי ההנחיות הרגילות.
- לקראת סוף העונה ה"רגילה", כבר בפברואר 22, זיהינו כי אין דעיכה במקרי ה- RSV וכי לא יספיק לחסן את הפגים עד סוף מרץ בלבד. לאור נתונים על המשך תחלואה גבוהה, פנינו בדאגה למשרד הבריאות ולאיגוד הנאונטולוגים לבחינת המשך חיסון הפגים, כל עוד רמת התחלואה גבוהה כל כך.
- ב- 27/3/22, בהמשך למכתבים של עמותת לה"ב, ועדת החיסונים במשרד הבריאות המליצה פה אחד על הרחבת המשך ההתחסנות חיסון פגים ל- RSV בעקבות פעילות גבוהה של הנגיף בישראל, לאפריל ומאי לכל הפחות.
- ב- 4/4/22, משרד הבריאות הוציא הנחייה לחסן את כל הפגים הזכאים. המשמעות: כל הפגים שמשתחררים מהפגיות צריכים לקבל מנת חיסון בפגיה. כל הפגים שקיבלו מנת חיסון במרץ, יקבלו מנה נוספת באפריל.
לחצו כאן למעבר לטופס פניה לעמותת לה"ב בנושא חיסון RSV