חיפוש
חיפוש

מגיעים הביתה

בבית

כמה חלמתם על הרגע הזה, לקום בבוקר, להישאר בפיג'מה, להתכופף לעריסה ולראות את תינוקכם. סידור החדר, רכישת מוצרי תינוק, קניית בגדים – כל אלו מאחוריכם, ואתם נמצאים במרחק צעד אחד לפני הורות במשרה מלאה. פשוט לקחת אותו בזרועותיכם ולהיות רק אתם, יחד, בבית, בקצב שלכם ובשקט שלכם, בלי צפצופי מוניטורים ואישורים מהאחיות. בבית די מהר מסתבר לכם, שאתם לא הורים "רגילים" כמו הורים לתינוק שנולד במועד. פגים רבים עדיין זקוקים לטיפולים, השגחה ומעקבים שונים ורבים מילדים שנולדו במועד. לרוב אתם נתפסים לסביבתכם כהורים קצת יותר "היסטריים", יותר מודאגים לשלומו ובריאותו, להתפתחותו ולתזונתו. אתם נתונים למגבלות והנחיות שקיבלתם בפגיה ונאלצים להגיע למעקבים רבים יותר. למדו לסנן "רעשים", הקשיבו לאינטואיציה שלכם ולהנחיות שקיבלתם בפגיה. ובכל אופן, אספנו כמה עצות לתקופה הראשונה בבית:

חשיפה לעולם

אחת העצות הראשונות שההורים מקבלים בדרך כלל לפני השחרור מהפגיה, היא לא להיחשף לקהל רב, למקומות סגורים הומי אדם (כגון קניונים), לילדים ולקשישים ובוודאי לא למישהו חולה. למרות רצוננו העז להתנהג כאילו הפגיה היא חלק מן העבר וברגע שהילד השתחרר הוא בדיוק כמו כל ילד אחר, זו עשויה להיות אשליה. הפג נמצא ברמת סיכון גבוהה לבעיות בריאותיות שונות. אל תהססו להסביר זאת לקרובים שירצו לבקר וגם אם נראה לכם שאינם מבינים, עדיף דודה נעלבת למשך שבועיים ולא ילד בטיפול נמרץ.

בהחלט מומלץ, בתלות במזג האוויר, לצאת לטיול, לאוויר הצח, ברחוב או בגינה.

היו ראשונים או אחרונים

בין אם בטיפת חלב ובין אם אצל הרופא הפרטי או בקופת החולים, המבקרים הראשונים או האחרונים נחשפים פחות למטופלים אחרים. בררו מראש אם ניתן להגיע ראשונים. יש לזכור כי אפשרות זו זמינה יותר בטיפת חלב ובמקרים של מפגשים עם רופא הילדים לא תמיד יהיה תור זה פנוי. שוב, כאן המקום לתאם ציפיות עם רופא הילדים, להסביר כמה אתם חרדים לנושא (במיוחד במקרים של פגות קיצונית, משקל נמוך, מחלת ריאה כרונית וכדומה) אל תשכחו שהרופאים מודעים ומבינים את סכנת הזיהומים בפגים, שוחחו עימם והציפו את הנושא. יש רופאים שיהיו זמינים עבורכם טלפונית ויוכלו לחסוך עבורכם ביקור או לפנות זמן מיוחד במקרים בהם הסיטואציה מחייבת או מאפשרת. לא לשכוח – לעיתים יהיו מקרים שאפשרות זו פשוט לא תהיה זמינה, זה מלחיץ, זה יכול לעורר חרדה אך כאשר צריך בדיקת רופא – חייבים להגיע.

תזונה ראשונית

חלב אם הוא המזון הטוב ביותר והמותאם ביותר לצרכיו של התינוק. במידה והאם הצליחה לשאוב ולהניק בפגיה, ההנחה היא כי כך תמשיכו גם בבית. ישנם מקרים לא מעטים, של נשים שלא הצליחו להניק בפגיה, אך ברוגע בביתן, הצליחו להגיע להנקה ואף עם פגים שנולדו במשקלים ובשבועות נמוכים ביותר. לעתים יש צורך בכמה סוגי בקבוקים שונים עד שמגיעים לבקבוק הנוח ביותר עבור הילד, לכן ניתן לברר באילו בקבוק ופטמה השתמשו בפגיה ובהתחלה למצוא תחליפים דומים, אנו ממליצים בשלב הראשון לקנות כמות מעטה של בקבוקים מסוגים שונים וכאשר תאתרו את הבקבוק האהוב על הילד – השתמשו בו. נסו להגיע להסכם כלשהו עם החנות לגבי החזר בקבוקים שלא נעשה בהם שימוש וקבלת זיכוי עבורם. ישנן פגיות שמאפשרות ואף מבקשות הבאת בקבוקים "מהבית" וכך תוכלו להרגיל

את התינוק עוד בפגיה לסוג מסויים של בקבוק ולהמשיך בו גם לאחר השחרור. הקפידו להמשיך עם הנחיות הפגיה לגבי תזונה, באם קיבלתם – שילוב בקבוקים עם הנקה, מתן תוסף, או כל הנחייה אחרת. אל תשכחו להמשיך לעקוב ולהתייעץ עם רופא הילדים לגבי כל שינוי בתזונה ובהנחיה, בהתאם לצורך וגדילת התינוק. תוכלו לקרוא עוד על הנקה ועל תזונה בפרקים נפרדים.

מסיבת "שחרור", הודיה, ברית/ה

כהמלצה גורפת, עדיף לא לחשוף את הפג לכמות מרובה של אנשים, לילדים צעירים או לקשישים. כמובן, תלוי מצבו של הפג, גילו וכד'. אולם, הורים רבים מעוניינים בחגיגה על מנת לציין את השחרור, לחגוג ברית/ה, להרגיש "נורמליים"; לנסות לראות את כולם בבת אחת ולא להכניס יותר מידי אנשים בודדים הביתה. התייעצו עם רופאי הפגיה ועם רופא המשפחה בסוגייה זו. לעתים תקבלו עצות סותרות אך כאן הולכת ומתהווה למעשה אחריותכם כהורים. אין יותר רופאים שיחליטו עבורכם. ישנן רק המלצות, ולעתים יהיה עליכם לבחור בין המלצות שונות. זו איננה מלאכה קלה, אך אנו סמוכים ובטוחים כי תגיעו להחלטות הנכונות עבורכם ועבור ילדיכם.

מעקבי טיפת חלב

לקראת השחרור או מייד אחריו, צרו קשר עם טיפת חלב הקרובה למקום מגוריכם (בקופת החולים או בתחנות השייכות למשרד הבריאות). בקשו מאחות טיפת חלב לקבוע לכם תור לשבוע הקרוב. לשם תגיעו בשנים הקרובות כדי לחסן את התינוק ולעקוב אחר גדילתו והתפתחותו. קבעו את התור לשעת הפתיחה או לשעת הסגירה, כדי להימנע מחשיפה של הפג לאנשים ותינוקות אחרים, מחשש להידבקויות במחלות. כחלק מפרויקט ארצי מספר אחיות טיפות החלב עברו הכשרה ייעודית בנושא הפגים, מומלץ לבקש אחות שעברה הכשרה מתאימה באזור מגוריכם.

מידע חשוב להורים

הפרוייקטים שלנו

בוט לה"ב
he_IL
דילוג לתוכן