חיפוש
חיפוש

״כשאם מאומתת לקורונה נאלצת להיפרד מתינוקה יש לכך השפעות על הישרדות הפג" | מאקו מדור " 9 חודשים"

לרגל חודש המודעות הבינלאומי לפגים, מפרסם "הפורום למען הפגים" את דו"ח מצב הפגים, אשר מתמקד השנה בהשלכות של משבר הקורונה על איכות הטיפול בפגים בישראל ועל האתגרים שהיא מציבה בפני הפגיות בבתי החולים ובפני ההורים לפגים

זהו חודש המודעות הבינלאומי לפגים, ומי שעבר בחייו התמודדות כזו יודע שהחוויה המאתגרת והייחודית לא חולפת לה בתום אף חודש, ובכל זאת חשוב לציין אותה ולהשתמש בנקודת הציון על לוח השנה על מנת להישיר זרקור אל הפגים, הוריהם והצוות המטפל בהם. השנה העניין חשוב באופן קריטי, מאחר שמגיפה בינלאומית משתוללת בחוץ, ופוגעת קודם כל באלה החלשים יותר, הזקוקים לטיפול מסור יותר. הפגים נכנסים לקטגוריה

״הפורום למען הפגים״, גוף המקדם מודעות לבריאותם ואיכות החיים של הפגים ובני משפחותיהם, מפרסם דו״ח מיוחד ומרתק בנושא. ממצאי הדו״ח העיקריים מראים כי הקורונה משפיעה לרעה באופנים רבים שעשויים לפגוע בפגים, ומעט פחות משמעותיים לתינוקות שנולדים בעתם.

בין השינויים הבעייתיים שהכניסה הקורונה לחיי הפגים:

  • עקב חרדת הקורונה והעדר תשתיות בגל התחלואה הראשון, הופרדו רוב הילודים מהאימהות שהיו חולות חשודות או מאומתות וכתוצאה מכך לא קיבלו התינוקות הזנה בחלב-אם, על אף שהנגיף לא עובר בחלב-אם. עם הזמן, נבנו תשתיות שאפשרו לאם לשהות עם התינוק, אך הן אינן מספקות ברוב המרכזים הרפואיים, ולמרות שיש עליה בשיעור הילודים לאימהות מאומתות המקבלים חלב-אם, עדיין, שיעור זה נמוך משמעותית (פחות מ-50%) בהשוואה לשיעור הלאומי של ילודים המקבלים חלב-אם במסגרת אשפוזם לאחר הלידה, (מעל 70%).
  • ישנו חשש לירידה בהתחסנות פגים לנגיף RSV, המכונה גם וירוס הפגים, בתקופת החורף. עבור פגים, נגיף ה-RSV מסוכן יותר מנגיף הקורונה. הוא עלול לגרום לתחלואה נשימתית קשה עד כדי אשפוז והנשמה ביחידות לטיפול נמרץ ואף למוות. לכן, הפגים בישראל הנולדים לפני שבוע 35 מקבלים חיסון בעונת החורף בשנה הראשונה לחייהם. החיסונים ניתנים במוקדים שקובעות קופות החולים במועדים קבועים.
  • בשני גלי הקורונה האחרונים נחשפו ונדבקו יולדות ואנשי צוות רפואי מיולדות מאומתות ללא תסמינים, שאושפזו במחלקות לאם ולילוד. הפתרון הנדרש הוא לשפר את התשתיות במחלקות כדי לאפשר שהייה של האם והילוד, כולל מלווה קבוע, בחדר אחד וביחד למשך כל תקופת אשפוז, וכך להוריד את הסיכון לחשיפת הצוות הרפואי, האימהות ותינוקותיהן ליולדות מאומתות שאינן סימפטומטיות.

"מאז הופעת הקורונה בישראל נולדו למעלה מ-700 ילודים לאימהות שנדבקו בקורונה,״ מספר ד"ר שמואל צנגן, יו"ר האיגוד הישראלי לניאונטולוגיה וחבר בהנהלת פורום הפגים. ״לשמחתנו, כל הילודים היו ללא תסמינים למחלת הקורונה. זאת כיון שנמצא כי הנגיף לא עובר מהאם לעובר דרך השליה. לעומת זאת, היו מקרים רבים שהתינוקות הופרדו מאימותיהן מיד לאחר הלידה לתקופה ממושכת. כמו כן, חלק גדול מהילודים אלו לא קיבלו חלב-אם, זאת למרות שנגיף הקורונה לא נמצא בחלב-אם של אימהות מאומתות לקורונה. בעקבות הקורונה, הוטלו גם מגבלות על נוכחות הורים בפגיות עם תינוקם, תופעה שגרמה לצמצום משך המגע עור לעור עם הפגים, החיוני להתפתחותם התקינה".

 

ד״ר צנגן קורא למשרד הבריאות לעשות מעשה ולהשקיע בהקמת פגיות עם חדרים נפרדים לפגים, ובהקמת מחלקות ביות, המאפשרות לאם ולילוד לשהות יחד, כדי לצמצם את הנזק הנגרם כתוצאה מהפרדת ההורים מהתינוקות שלהם. ״בהזדמנות זאת,״ הוא מוסיף, ״אנו מברכים על הקמת בנק חלב-האם הראשון בישראל וקוראים למשרד הבריאות להשלים את ההליך להקצאת התקציב הנדרש לרכישת חלב האם מהבנק ולמנוע בכך את סגירתו".

 

https://www.mako.co.il/ninemonth-research/Article-e3e6fa154efc571026.htm

מידע חשוב להורים

הפרוייקטים שלנו

בוט לה"ב
he_IL
דילוג לתוכן